Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/klart-for-utoya-minnesmarke-efter-omrostning/

Kultur

Klart för Utøya-minnesmärke efter omröstning

Foto: Chris Maluszynski

Ett minnesmärke efter terrordådet på Utøya i Norge den 22 juli 2011 kommer att uppföras på Utøykaia vid Tyrifjorden.

Det röstade en majoritet i Hole kommunfullmäktige igenom på torsdagen.

Men fortfarande höjs kritiska röster som anser att en sådan påminnelse blir för smärtsam.

TT Text

Utøykaia är platsen där båten MS Thorbjørn, som förbinder fastlandet med Utøya, lägger an.

Det är också platsen dit många av ungdomarna som lyckades fly undan attentatsmannen och terroristen Anders Behring Breivik simmade i land.

Debatten om ett minnesmärke efter terrorattentatet har pågått i flera år. Flera av de boende i området säger att de inte vill ha Utøykaia-minnesmärket eftersom det ständigt kommer att väcka smärtsamma minnen till liv.

En av dem som reagerar starkt på beskedet om det nya minnesmärket är Terje Lien, som var bland dem som räddade människor ur havet den 22 juli 2011.

– Både jag och mitt barnbarn har tilldelats kungens medalj för hjältedåd. Men från Arbeidepartiets ungdomsförbund och myndigheterna får vi en kyrkogård bredvid oss som tack, säger han till NRK.

Den stödgrupp som inrättades efter 22 juli-dådet påpekar att det är viktigt att minnesplatsen uppförs där händelsen ägde rum.

– Utøykaia är länken till Utøya, och det finns också en berättelse som går tillbaka till regeringskvarteret i Oslo där terrorattentatet inleddes, säger stödgruppens ordförande Lisbeth Kristine Røyneland.

Hon hänvisar till att det planerade minnesmärket, 77 pelare i brons – en för vart och ett av offren – ordnade i två bågar, också fungerar som ett solur. I den mindre bågen rör sig solen i samma tidsspann som attentatet i Oslos regeringskvarter pågick, i den stora motsvarar tidsspannet massakern på Utøya.