Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/klart-med-ny-spelfilm-om-pippi-langstrump/

Kultur

Ny Pippi Långstrump-film: ”En stor satsning”

Ny spelfilm om "världens starkaste flicka" är på gång. Foto: Tre Fotografer/TT

Nästa år fyller Pippi Långstrump 75 år. Nu står det klart att en ny, internationell spelfilm om "världens starkaste flicka" är på gång.

TT Text

Filmen, som ännu är i sin linda, är ett samarbete mellan Studiocanal, Heyday Films och Astrid Lindgren Company. De två förstnämnda företagen ligger bland annat bakom "Paddington"-filmerna. Heyday har också gjort filmer som "Gravity", "Once upon a time in Hollywood" och "Harry Potter".

Producent för filmen är David Heyman, Jeffrey Clifford och Rosie Alison. Inga skådespelare har offentliggjorts. Kontraktet med Studiocanal gäller en långfilm med möjlighet till fler. Den kommer inte vara animerad, utan bli en långfilm med riktiga skådespelare. Men när filmen får premiär är fortfarande för tidigt att säga, enligt Cilla Nergårdh, kommunikationschef på Astrid Lindgren Company.

– Det tar sin tid med stora, internationella projekt. Man måste ha ett visst tålamod. Nästa steg är att hitta manusförfattare och regissör. Därefter kommer casting och sökandet efter en inspelningsplats, men där är vi inte än, säger hon.

Producenten David Heyman har tidigare producerat Harry Potter. Är det en film i den skalan vi kommer få se?

– Det är en stor satsning ekonomiskt. David Heyman är en framgångsrik producent och Studiocanal ett av Europas största filmbolag, så det är två stora spelare som är med i projektet.

De gamla filmerna är fortfarande populära och ses av många, enligt Cilla Nergårdh. Hon vill inte spekulera i om den nya Pippi-filmen kommer nå ut till fler än tidigare.

– Vi hoppas att den nya filmen ska bli minst lika bra som de gamla och få lika stor betydelse för kommande generationer.

"Vi är säkra på att vi har hittat ett team som kan förstå och uppskatta Pippi Långstrumps fulla värde och utveckla en film som kan fånga både lekfullheten och tyngden i min mormors verk", säger Nils Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn och vd för Astrid Lindgren Film, i ett pressmeddelande.

De tre första böckerna om Pippi Långstrump publicerades mellan 1945 och 1948. De har översatts till 77 språk och sålts i över 66 miljoner exemplar.

Läs mer: Rättighetstvist om tysk ”Pippi”-sång 

Läs mer: Pippi Långstrump flyttar till Rinkeby