Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Klartecken för Dahlbergs minnesmärke på Utøya

Digital skiss av minnesmärket.
Digital skiss av minnesmärket. Illustration: Jonas Dahlberg studio

Skien. Den norska regeringen har gett klartecken för uppförandet av den svenske konstnären Jonas Dahlbergs nationella minnesmärke vid Utøya. De boende i området kommer nu att dra ärendet till domstol.

 Dahlbergs minnesmärke över terrorangreppen i Norge 2011, kallat Memory wound (Minnenas sår), är omdebatterat och byggstarten har skjutits upp. Men på onsdagen beslöt den norska regeringen att minnesplatsen ska stå klar under 2017.

– Nationella minnesplatser är viktiga för att vi som nation ska ha en plats att sörja på, sakna de som gick bort och samlas kring de värderingar som blev angripna och satta på prov den där dagen, sade kommunminister Jan Tore Sanner i en kommentar.

Om detta är de flesta norrmän ense, men de boende i området, som får minnesplatsen på granntomten, anser att den borde placeras någon annanstans. Grannarnas protester och överklaganden är anledningen till att projektet, som skulle ha stått klart till sommaren, skjutits upp.

Jonas Dahlberg vann i hård konkurrens tävlingen om att få utforma minnesmärket. Spektakulära Memory wound är ett 40 meter långt och 3,5 meter brett utsnitt i naturen på en udde med utsikt över Utøya. När DN tillsammans med Dahlberg besökte platsen sommaren 2014 var det ingen av grannarna som ville tala om sitt motstånd, bland annat eftersom kritiken skulle kunna uppfattas som stötande för de anhöriga till offren.

Jørn Øverby, som bor 100 meter från platsen, har tidigare sagt till Verdens Gang att de boende i området fick 22 julimassakern rakt i blickfånget och att man inte önskar se ett så kraftfullt minnesmärke som Memory wound varje dag de åker till jobbet. Øverby var en av hjältarna den 22 juli och räddade flera nödställda ungdomar i vattnet runt Utøya.

Efter regeringens beslut på onsdagen ser det som att saken hamnar i domstol.

– Vi har hela tiden sagt att det kommer att bli rättssak av det här, säger Harald Stabell, en av Norge mest kända advokater, till nyhetbyrån NTB och påpekar att grannarna pekat ut en plats i närheten, som de anser mer lämplig.

Jan Tore Sanner säger att regeringen försökt hitta en lösning som alla ska bli nöjda med. Regeringen har nu gett Jonas Dahlberg i uppdrag att utforma ett tack till grannarna i form av ett konstverk.

Memory wound är ett tvådelat minnesmärke. Stenmassorna som schaktas ut från fastlandsudden vid Utøya ska användas som fundament på det parallella monument som placeras i regeringskvarteret i Oslo.

Jonas Dahlberg har tidigare sagt till DN att han respekterar grannarnas kritik men att han hela tiden trott att saken ska lösa sig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.