Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/klas-granstrom-blir-ny-chefredaktor-pa-expressen/

Kultur

Klas Granström blir ny chefredaktör på Expressen

Klas Granström
Klas Granström Foto: Olle Sporrong

Klas Granström blir ny chefredaktör på Expressen. Han har sedan sommaren 2019 haft rollen som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare.

Klas Granström anställdes på Expressen 2014, då i rollen som redaktionschef och chef för digitala medier. Han klev i somras in som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare, sedan Thomas Mattsson lämnat posten efter tio år vid rodret.

”Jag är glad och hedrad att ägarna, styrelsen och vd har gett mig förtroendet att leda Expressen. Men ännu gladare är jag över att få jobba med den redaktion som under tuffa förutsättningar nu gör bättre journalistik än någonsin, hela tiden gör nya, kreativa insatser och varje dag skapar berättelser som berör och lockar en allt större publik”, skriver Klas Granström själv i Expressen.

Hur ska Expressen möta intäktstappet på upplage- och annonsintäkter?

– Annonsmarknaden är väldigt turbulent. I den jobbar vi så hårt vi kan för att sälja så mycket vi kan, Expressen säljer proportionerligt mer än våra konkurrenter gör. Problemet är att det är en väldigt svajig marknad och vi måste skaffa oss marginaler som klarar nedgångar. Vi behöver därför göra besparingar i organisationen och sänka kostnaderna med drygt 100 miljoner på årsbasis, säger Klas Granström till DN.

Vad är den största utmaningen för dig som chefredaktör?

– För tidningen är det just att säkra möjligheterna att göra nyhetsjournalistik. Vårt uppdrag är att nå en stor publik och vi ska se till att vi kan fortsätta att göra den journalistik som driver vår digitala publikutveckling, vår prenumerationsbaserade verksamhet och fortsätter att överprestera vår tidningsförsäljning mot konkurrenten.

Vad tjänar Expressen pengar på om tre år?

– På att sälja papperstidningar, stora pengar på annonser, i print finns de kvar, men framför allt digitala annonser och så har vi ett nytt och större intäktsben i digitala läsarintäkter.

Vad händer med er tv-satsning, som ni länge satsat stort på?

– Det är en central del för vår nyhetsleverans, vår publik förväntar sig att man ska se nyheterna i tv-form. Men vi gör ju neddragningar på alla områden, vi har redan aviserat en neddragning på 100 miljoner på helåret och talar man om bara om redaktionella resurser så står tv för majoriteten av de neddragningar som vi gör, svarar Granström.

Anders Eriksson, vd för Bonnier News, säger i ett uttalande att Klas Granström sedan sommaren 2019 förvaltat uppdraget som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare väl.

”Expressens styrelses bedömning är att Klas Granström har den bredd som krävs för uppdraget. Han har stor erfarenhet och kunskap både från publicistik och affär. Det är min övertygelse att Klas Granström – tillsammans med alla duktiga medarbetare på Expressen, GT och Kvällsposten – fortsatt kommer att förvalta det fria ordet, värna yttrandefrihet och alla människors lika värden”‚ säger Anders Eriksson i uttalandet.

Klas Granström tillräder den nya rollen med omedelbar verkan. Kulturchef Karin Olsson ska även fortsättningsvis verka som ställföreträdande ansvarig utgivare för Expressen.