Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien

00:25. Författarna Kjell Espmark och Klas Östergren lämnade på fredagsförmiddagen arbetet inom Svenska Akademien.Ett par timmar senare kom beskedet att även tidigare ständiga sekreteraren Peter Englund lämnar sin plats.

Fredagen den 6 april 2018 blev en fruktansvärd dag för Svenska Akademien. Inom några timmar meddelade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar sina stolar. Det vittnar om en djup spricka som växt fram efter DN:s avslöjande om den så kallade Kulturprofilen.

Samtliga avhopp blev offentliga genom meddelanden till svenska medier. Peter Englund skriver på sin blogg att den samsyn som i höstas fanns inom Akademien övergått i kraftig intern kritik mot ständiga sekreteraren Sara Danius, något han ansett vara oberättigat:

”När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokat­utredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”

Peter Englund valdes in som ledamot 2002, och var mellan 2009 och 2015 Akademiens ständiga sekreterare. Hans brev publicerades timmarna efter det att författaren Kjell Espmark, ledamot sedan 1981, i ett uttalande till DN meddelat att han lämnar sitt arbete inom Akademien.

Peter Englund
Peter Englund Foto: Jonas Eriksson

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver författaren Kjell Espmark till DN.

– Jag har fortfarande tystnadsplikt och kan därför inte berätta något mer, säger Kjell Espmark.

Författaren Klas Östergren å sin sida, som varit ledamot sedan 2014, offentliggjorde sitt beslut genom ett meddelande till Svenska Dagbladet:

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game”.

Kjell Espmark
Kjell Espmark Foto: Christine Olsson/TT

Klas Östergren deltog så sent som på torsdagen i Svenska Akademiens sammankomst. DN träffade författaren utanför Börshuset i Gamla stan när han lämnade mötet strax före klockan 19. Han ville inte svara på några frågor, utan avböjde och fortsatte fram längs gränderna.

Dryga femton minuter efter Östergren lämnade ett flertal andra ledamöter byggnaden, däribland Horace Engdahl, Sture Allén, Kristina Lugn och Bo Ralph. Ingen av de närvarande ledamöterna ville svara på frågor, utan lämnade snabbt platsen. Samtliga frågor hänvisades till ständiga sekreteraren Sara Danius.

Två ledamöter berättar för DN att Sara Danius närvarade vid sammankomsten, där ett pressmeddelande kring den advokatutredning som Akademien genomfört var tänkt att utarbetas.

– Ja, det formulerades. Det kommer inte ut förrän nästa vecka, säger ledamoten och tidigare ständiga sekreteraren Sture Allén.

Handlade pressmeddelandet om den advokatutredning som genomförts?

– Det var allmänt om Akademiens hållning. Jag kan inte berätta några detaljer kring det.

Här lämnar Klas Östergren Akademien för sista gången.
Här lämnar Klas Östergren Akademien för sista gången. Foto: Magnus Hallgren

Akademiledamoten Anders Olsson bekräftar för TT att Svenska Akademien har röstat om en eventuell uteslutning av en ledamot och att det är det konflikten inom Akademien handlar om.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, säger han.

Olsson säger också till TT att fler ­ledamöter än de tre velat utesluta den omstridda ledamoten.

– Men man måste ha två tredjedelars majoritet i Akademien för att utesluta en ledamot och här var det tvärtom så att vi hade en klar majoritet för att inte utesluta, säger han.

Akademiledamoten Göran Malmqvist var även han med på sammankomsten i Börshuset. Han säger till DN att beskeden från Kjell Espmark och Klas Östergren inte var helt oväntade för honom.

– Man kunde gissa sig fram att det skulle bli så, men inte att det skulle gå så fort, säger Göran Malmqvist, som meddelar att hans intention är att sitta kvar.

– En av de yngsta och en av de äldsta ledamöterna har gått. Det är klart att det är tråkigt, man vet inte vad det kommer leda till. Jag är pessimistisk och tycker det är ledsamt. Vi får se om någon annan följer ­efter, men det tror jag inte, sa Malmqvist innan beskedet från Englund kom.

Klas Östergren
Klas Östergren Foto: Lisa Mattisson

Poeten och ledamoten Kristina Lugn berättar att hon överraskad av beskeden.

– Jag vet inte varför de slutar och är helt överrumplad. Men det här är fruktansvärt, visst är det ett katastrofalt läge om man med ordet katastrofalt sätter det i en relation till en akademi. Vi har väl aldrig varit så illa ute, inte ens med Rushdie­affären.

Vad tänker du kring din egen plats i Svenska Akademien?

– Grunden till att jag vill vara med i Svenska Akademien över huvud taget är att den representerar intressen som jag har och som jag tycker är viktiga. Om jag då ger upp hoppet så måste man ju ge upp hoppet om alla de andra ledamöterna och det är inte jag riktigt beredd att göra.

Akademiledamoten Bo Ralph skriver i ett mejl till DN att han inte har för avsikt att lämna arbetet inom Svenska Akademien:

– Jag har accepterat att vara ledamot, och jag tänker nu försöka bidra med det jag kan för att Akademien skall ta sig ur de svårigheter vi har hamnat i tillsammans, skriver Bo Ralph.

Svenska Akademien har de senaste månaderna varit i djup kris efter DN:s granskning av kopplingarna till den så kallade Kulturprofilen. I ett reportage av DN:s Matilda Gustavsson anklagade 18 kvinnor mannen för sexuella övergrepp och trakasserier. Mannen, som till­bakavisat samtliga anklagelser, äger en kulturscen tillsammans med sin hustru, som även hon är akademi­ledamot.

Dagarna efter DN:s avslöjande bröt Akademien allt samarbete med kulturscenen, här kallad Klubben, som man under flera år stöttat ekonomiskt. Ständiga sekreteraren Sara Danius sade i ett uttalande att ”ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling” av Kulturprofilen.

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har de senaste månaderna, på uppdrag av Svenska Akademien, genomfört en utredning över varje ledamots koppling till Kulturprofilen och Klubben. Enligt uppgifter till DN är utredningen färdig och har presenterats för Akademiens ledamöter. Slutsatserna väntas blir presenterade offentligt under nästa vecka.

Vid denna upplagas pressläggning hade Svenska Akademiens ständiga sekreterare ännu inte uttalat sig.

Björn Wiman: Avhoppen är en katastrof för Svenska Akademien

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.