Klassisk skönsång lockade tusentals till DN:s sommarkonsert - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Klassisk skönsång lockade tusentals trots regntunga skyar

Kungliga filharmonikerna framförde verk av bland andra Ludwig van Beethoven.
Kungliga filharmonikerna framförde verk av bland andra Ludwig van Beethoven. Foto: Lisa Mattisson

Omkring 17.000 personer besökte DN:s årliga sommarkonsert, som gästades av den välkände svenske barytonen Peter Mattei. Han bjöd på skönsång i klassiskt sommarregn.

Sedan 1975 har DN arrangerat en gratiskonsert i mitten av augusti tillsammans med Kungliga filharmonikerna framför det Ragnar Östberg-ritade Sjöhistoriska museet på Gärdet i Stockholm. I år bjöd vädergudarna på 15 grader och regnskurar, efterlängtat av naturen men olyckligt för konsertbesökarna. 

– Vi är här i ur och skur. Det är alltid en underbar upplevelse. Och man får vara glad för naturens skull att det regnar, säger ponchoklädda Margareta Andersson som åkt till Stockholm från Norrtälje.

I fjol var det mer jazziga toner när Lisa Ekdahl uppträdde. I år tog Kungliga filharmonikerna några steg bakåt i musikhistorien när de framförde verk av bland andra Ludwig van Beethoven, Lili Boulanger och Sergej Prokofjev. Årets stora sånggäst var operasångaren Peter Mattei.

Läs DN:s intervju med Peter Mattei inför konserten 

– Det här är en av roligaste dagarna på året att vara kulturchef och trots väderleksförhållandena som är unika för i sommar är det fullt av människor här. Till denna upplaga har vi äntligen fått hit en av operavärldens riktiga stjärnor, Peter Mattei, säger DN:s kulturchef Björn Wiman som var på plats och diskuterade musik på scenen med DN:s kritiker Martin Nyström.

Piteåfödde Peter Mattei är en av Sveriges största operamusiker, en baryton som spelat Mozarts ”Don Giovanni” och greven i ”Figaros bröllop”. I en intervju i söndagens DN berättade han att konserten skulle bli ett slags psykologisk resa mellan olika karaktärer och känslor. Framträdandet avslutade han med Frank Sinatras ”I did it my way”, och belönades med stående ovationer.

– Man ska absolut inte ge Peter Mattei choklad eller kaffe. Karln har en energi som skulle kunna försörja hela Sverige och pumpar man i honom kaffe och choklad blir det helt olidligt, skämtade Stefan Forsberg, Konserthusets chef samt värd för dagens konsert, från scenen.

Innan det stora uppträdandet av Peter Mattei och Kungliga filharmonikerna framförde träblåsare från El Sistema Södertälje musik. Under dagen fanns det även möjlighet att bättra på sina instrumentfärdigheter med Kulturskolan Stockholm.

Trots stundvis hällregn var evenemanget välbesökt; omkring 17.000 personer tog sig till Gärdet på söndagen. Många av besökarna var riktiga veteraner, utrustade med kaffetermosar, uppfällbara stolar och regnponchos. Bland dem ett helkvinnligt sällskap, ett ”operagäng”.

– Vi har varit här nästan sedan 1982 och brukar göra det tillsammans. Vi är ett operagäng, säger Inez Fagerlund, 82 år.

Med sig i år hade damgänget en förstagångsbesökare. 15-åriga Emma Kellström som själv spelar cello och ska börja på en musikskola i höst var begeistrad inför konserten.

– Det är jättekul att vara här. Vi sitter på cellosidan för att jag spelar cello, säger hon.

Under helgen har svalare vindar blåst in över Stockholm, och värmeböljan som kommit med den högsta uppmätta medeltemperaturen i juli någonsin har övergått i sensommarväder.

– Vår sommarkonsert är ett slags symbolisk slut på sommarsemestern, men en andlig kick-off inför kulturhösten, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

Ulla Koistinen, 81 år, Inez Fagerlund, 82 år, Emma Kellström, 15 år, Marianne Lehnström, 81 år, Inga-Lill Selberg 78 år”Det är en höjdpunkt på sommaren, men typiskt med vädret. Först på midsommar och nu på DN:s sommarkonsert”, säger Marianne Lehnström.”Jag ska börja på musiklinjen nu och spelar cello. Det är jättekul att vara här”, säger Emma Kellström.
Ulla Koistinen, 81 år, Inez Fagerlund, 82 år, Emma Kellström, 15 år, Marianne Lehnström, 81 år, Inga-Lill Selberg 78 år”Det är en höjdpunkt på sommaren, men typiskt med vädret. Först på midsommar och nu på DN:s sommarkonsert”, säger Marianne Lehnström.”Jag ska börja på musiklinjen nu och spelar cello. Det är jättekul att vara här”, säger Emma Kellström. Foto: Lisa Mattisson

 

Linda Langefors, 25 år”Det är första gången jag är här. Jag flyttade till Gärdet för ett par år sedan och var i närheten. Jag lyssnar en del på klassisk musik och har hört Peter Mattei på operan”, säger hon.
Linda Langefors, 25 år”Det är första gången jag är här. Jag flyttade till Gärdet för ett par år sedan och var i närheten. Jag lyssnar en del på klassisk musik och har hört Peter Mattei på operan”, säger hon. Foto: Lisa Mattisson

 

Samson Woldeghirgis, 42 år, och Ren-Marie Abi Habib, 28 år”Jag gillar klassisk musik. Det är inte varje dag man upplever det här. Regnet är inte så kul, men musiken väger upp”, säger Samson Woldeghirgis.”Jag är själv ett stort Mozart-fan”, säger Ren-Marie Abi Habib, 28 år.
Samson Woldeghirgis, 42 år, och Ren-Marie Abi Habib, 28 år”Jag gillar klassisk musik. Det är inte varje dag man upplever det här. Regnet är inte så kul, men musiken väger upp”, säger Samson Woldeghirgis.”Jag är själv ett stort Mozart-fan”, säger Ren-Marie Abi Habib, 28 år. Foto: Lisa Mattisson

 

Julia Storbjörk, 16 år, och Ludvig Dahlström, 20 år”Jag ville ta chansen att se den här fantastiska orkestern gratis. Jag spelar själv fiol”, säger Julia Storbjörk.”Det är så att jag ska börja på Musikhögskolan i höst, och min lärare spelar i orkestern”, säger Ludvig Dahlström.
Julia Storbjörk, 16 år, och Ludvig Dahlström, 20 år”Jag ville ta chansen att se den här fantastiska orkestern gratis. Jag spelar själv fiol”, säger Julia Storbjörk.”Det är så att jag ska börja på Musikhögskolan i höst, och min lärare spelar i orkestern”, säger Ludvig Dahlström. Foto: Lisa Mattisson
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.