Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Klokt av kyrkan att backa efter stark kritik

Ärkebiskop Antje Jackelén erkände att kritiken varit berättigad.
Ärkebiskop Antje Jackelén erkände att kritiken varit berättigad. Foto: Magnus Aronson /IKON

Kyrkomusikerna har inte kämpat förgäves för musiken i kyrkohandboken. Tvärtom blev det en seger för hela Musiksverige när ärkebiskop Antje Jackelén på en presskonferens då det färdiga förslaget överlämnades i går torsdag, erkände att kritiken varit ”ytterst berättigad”.

Dessutom lovade hon att man ska arbeta vidare på den äldre musiken och ”öppna för ett långsiktigt högkvalitativt musikskapande” inom kyrkan.

Det var klokt och strategiskt att backa inför den massiva kritik som riktat mot den musikaliska delen i förslaget. Allt annat hade varit minst sagt otaktiskt med tanke på den glädje och energi som kyrkomusikerna skapar i kyrkorna.

Här var ärkebiskopen tydlig. Liksom när hon bryskt avvisade förslaget om den nya kyrkohandboken som tillägg till den tidigare. ”Ologiskt. Ogenomförbart”.

Inte lika glasklart svar på frågan om toppstyrning, brist på transparens och om självreflexion. Fanns det något de ångrade? Där var det luddigare. Antje Jackelén vevade några varv om att förnyelse alltid stöter på motstånd, människan är konservativ av naturen, ”man kan aldrig ha som målsättning att alla tycker om allt”.

Men det var musik i mina öron att höra att ”kyrkostyrelsen är mycket medveten om att musiken måste arbetas mer med”.

Läs hela förslaget här

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.