Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kodjo-akolor-gor-forestallning-om-att-vara-pappa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kodjo Akolor gör föreställning om att vara pappa

Other: Erik Ardelius

P3-profilen Kodjo Akolor gör dubbel-debut: Skådespelare på Scalateatern i enmansföreställningen ”Jag, pappa?” i mars nästa år. Och innan dess som programledare för Melodifestivalen. 

”Jag, pappa?” är skriven och regisserad av isländske Bjarni Thorsson. En humoristisk monolog och ”utforskande av faderskap i det moderna samhället”. Den  premiärspelades i Reykjavik 2007 och har sedan dess satts upp i tjugotre länder. Igenkänning, prestationsångest och flabb utlovas. Dock inga pekpinnar. 

– En sak som jag gillar med karaktären i originaltexten är att hans resa till att bli pappa är så olik min egen. Hans oro och rädsla kan jag inte alls identifiera mig med – och det är ju något intressant att tala om, säger Akolor, snabbpratande, energisk och just påklädd efter ett gympass.

Han och Bjarni Thorsson finfilar nu på manuset. Det är över tio år sedan pjäsen skrevs och tvåbarnspappan Kodjo Akolors föräldraerfarenheter – han har en tvååring och en fyraåring i hushållet – ska också få plats i monologen. Inte minst 10-talets ängslighet, curlandet.

– Det är så enormt nervöst i dag kring att få barn med appar, frågesajter om vad man ska göra när ungen slagit i en tå, allt ska vara helekologiskt och som förälder ska man ha en sådan jäkla koll på allt.

Han ser plötsligt aningen matt ut.

Hur blev det så kravfyllt att vara förälder?

– En sak är ju att vårt informationssamhälle resulterat i att alla kan vara sin egen psykolog, sin egen läkare och terapeut. Det har blivit så överdrivet och dömande i stället för att vi accepterar hur vi är och att det är bra så länge barnen mår bra. Att man gör sitt bästa.

Han ser fram emot att få stå på scen som en pappa som faktiskt inte har koll på allt.

– Jag tror att en hel del kan identifiera sig med den osäkerheten och de rädslorna. Det är ett roligt grepp – och faktiskt kanske ett sätt att tala ut om sådant jag tänkt på kring pappaskapet. Som ett slags liveterapi.

Vad känner du som farsa igen i din rollfigur?

– Att hans yttre monolog var min inre när jag var på väg att bli pappa. Jag resonerade bara inombords och höll kanske att få panik ibland, men utåt var jag den här coola, ”allt är normalt”.

Pappatillvaron i både ljus och mörker.

– Ja, det är nog 60/40 mellan humor och allvar i den här texten. Det finns mörka tankar i den också, en brutal ärlighet om att inte vilja bli pappa. Jag tror att många män känt så någon gång typ tre månader in i graviditeten, men inte alltid kunnat artikulera det: ”du, jag har liksom som en klump i magen och den bara växer och växer, det finns en motvilja inom mig och det kommer att bli värre”. Sådant är inte enkelt att prata om. 

Kodjo om sina förebilder

”Alexander Karim är fantastisk, grym, jag vet inte om folk vet vilken jätteresa som han gjort för att få huvudroller. Dessutom är han så go och snäll, vilket är lite irriterande. Bahar Pars är också grym, det ska bli väldigt kul att se vad hon kommer att göra i framtiden. Det kommer fram en massa talanger nu som inte är blonda och blåögda”.

Hur gick det för dig att stiga in i Pampersland? Blöjbyten, vaknätter och 24/7-service.

– Min storebrorsa har fyra söner så jag har suttit barnvakt och bytt bajsblöjor sedan jag var 18. 

Dessutom hade han en mor som handgripligt demonstrerade hur föräldraskap kan fås att fungera. En förebild för honom.

– Mina föräldrar skilde sig när jag var fem, så hon uppfostrade mig och brorsan ensam, jobbade och gick på Sfi och skulle samtidigt, efter att ha växt upp i Ghana, komma in i ett nytt land, lära sig ett helt nytt språk, en kultur hon inte förstod. Hon fick gå upp klockan fem för att hinna ta oss till skolan, konstaterar han.

– Det kunde vara rätt stökigt och mycket svårare än hur jag och min fru har det i dag. Mamma fick vända på varje krona för att få ihop allt, men hennes inställning var att så länge man kan skratta åt något så kan man leva med det. Det där fick jag med mig och har kunnat bygga ett slags karriär av. Hon förklarade också att ens jobb som förälder är inte att vara barnens bästis, utan den som ska uppfostra dem. Det tänker jag mycket på. 

Åsikter och läror om hur barn ska uppfostras och älskas bäst förändras över tid. Vad tror du en text som ”Jag, pappa?” kommer att fokusera på om tjugo år?

– Jag tror att det kommer en motreaktion på det familjeliv vi ser i dag. Jag hoppas att mina barns generation kommer revoltera mot sociala medier, fucking Instagram-lajks, klick och Facebook, svarar han.

– Jag hoppas att de är ute och cyklar i verkligheten, äter grönsaker och tycker att bilar är äckliga.

Other: Erik Ardelius

Innan Kodjo Akolor stiger ut på Scalateaterns scen som pappa-karaktär i mars nästa år ska han debutera som programledare för Melodifestivalen i februari tillsammans med Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Eric Saade. 

Du tar därmed två yrkesmässigt helt nya steg.

– Det är det ju. Att leda Mello är att leda Sveriges största tv-program och det är klart att vi alla kommer göra allt för att det ska bli ett så bra program som det bara kan och hoppas att alla kommer att älska det. Men riktigt vasst innehåll är ifrågasättande och får en att reflektera, då är det som allra bäst, poängterar han.

Skådespeleri är ändå vad han tänker mest på just nu.

– Det är så otroligt häftigt. Som ståuppare tar man en företeelse och skruvar upp den så att den blir absurd – och humoristisk. Skådespeleriet är att ta en företeelse och göra den så ärlig och riktig att det skapar en känslomässig reaktion hos publiken, utan att nödvändigtvis behöva vara rolig.

Vad siktar du på härnäst?

– Att skådespela. Film och teater. Hade jag fått önska fritt så skulle jag vilja att någon bara gav mig en Guldbagge. Då skulle jag bli historisk som den första svarta mannen som fått en för en huvudroll, flinar han.

– Fast jag kan göra jobbet för att få en också, jag är inte orimlig.

Scenrecension: Kodjo Akolor på Södra teatern 2015 

Kodjo Akolor

Född: 1981 i Täby.

Familj: Fru och två barn.

Bakgrund: Är sedan 2009 programledare för ”Morgonpasset” i P3. Har varit programledare för ”Musikhjälpen” sex år i rad. Har skrivit boken ”Den ultimata föräldraguiden” tillsammans med sin fru Olga Nikrasova.

Aktuell: Som programledare för Melodifestivalen som startar den 2 februari. Den 21 mars är det premiär för föreställningen ”Jag, pappa?” på Scalateatern i Stockholm, och senare ska den turnera i Sverige.

Kodjo rekommenderar

Säsong två av Netflix-serien ”Making a murderer”, fantasyförfattaren Brandon Sandersons ”Mistborn”-trilogi och spelet Red Dead Redemption II: ”Hade jag kunnat så hade jag bara spelat tv-spel och tittat på Netflix. Jag känner mig kränkt när man får frågan efter ett avsnitt om man vill se nästa, jag sitter ju och bara väntar!”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.