Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kompositor-till-klassiskt-mash-tema-dod/

Kultur

Kompositör till klassiskt ”Mash”-tema död

Skådespelarteamet i ”Mash”.
Skådespelarteamet i ”Mash”. Foto: Everett

Hollywoodkompositören Johnny Mandel, som bland annat låg bakom musiken till filmen och tv-serielångköraren ”MASH”, har dött vid 94 års ålder.

TT Text

Johnny Mandel skrev under sin karriär musik till över 30 filmer, bland annat till melodramen ”Het strand” med Elizabeth Taylor och Richard Burton, skriver Variety. Filmens tema ”The shadow of your smile” blev sedermera en av Mandels mest kända låtar och vann såväl en Oscar som en Grammy. Låten har under senare år även sjungits in av artister som Tony Bennett och Barbra Streisand.

1970 skrev Mandel musiken till Robert Altmans svarta komedi ”MASH”. Serien, som är en av tv-historiens mest klassiska långkörare, spelades in mellan åren 1972–83 och handlar om ett amerikanskt militärförband under Koreakriget 1950–53. Texten till Mandels låt ”Suicide is painless” skrevs av Altmans då 14-årige son Michael, och regissören har senare berättat att medan han själv fick 70 000 dollar för sitt uppdrag, tjänade hans son över en miljon på sitt bidrag till låtskrivandet.

Instrumentalversionen av ”Suicide is painless” blev senare även temat för tv-serien ”MASH”, och låten har också spelats in i ett antal framgångsrika coverversioner, bland annat av jazzpianisten Ahmad Jamal och av gruppen Manic street preachers. Även den svenska gruppen Small Town Singers spelade 1975 in låten – som tog sig till sjuttondeplatsen på den svenska singellistan.

Johnny Mandel blev 94 år.

Ämnen i artikeln

Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt