Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konflikten-gor-stamsang-av-en-varld-i-brand/

Musik

Konflikten gör stämsång av en värld i brand

Konflikten, med Karin Andersson, Amanda Fröhling Lind och Lindis Ekström.
Konflikten, med Karin Andersson, Amanda Fröhling Lind och Lindis Ekström. Foto: Konflikten

Med melankolisk stämsång och smarta texter sjunger Konflikten om saknad kärlek, brand i världen och att bli kallad ”klassiker” av sin psykolog. Nu är den Göteborgsbaserade trion aktuell med nya ep:n ”Tack för att du finns/fanns”.

”Jag vill inte skriva samma sånger, som har skrivits 100 gånger. De som handlar om att sakna nån. Jag saknar nån”, lyder den metalyriska inledningen på ep:ns första låt ”Det brinner”.

 – Hela ep:n känns som ett sätt att säga tack för den här tiden, tack för att du fanns, nu kan jag gå vidare med mitt liv. Att även om till exempel en relation inte var så hälsosam kan den ha hjälpt en att utvecklas som person, säger Amanda Fröhling Lind på telefon från London, där hon just nu läser grafisk design.

Hur kommer det sig att ni fastnat för stämsång?

– Stämsång är något som vi alla tre älskar. Vi tycker att det kan bidra så mycket till en känsla i en låt. Det kan ha jättestor effekt att lägga in olika instrument och melodislingor men stämmor skapar en harmoni och kan betona olika delar av texten på ett specifikt sätt.

”Det brinner överallt”, sjunger ni i en av texterna. Vad är det som brinner? 

– Vi skrev låten innan bränderna i Australien, så vi syftar mer på bränderna i samhället och världen överlag. Att det är så mycket hemskt som händer. Det är viktigt att prata om det och hjälpa till på alla sätt man kan, men så sitter man där och ska skriva en låt och kan ändå inte tänka på något annat än att man saknar en viss person.  

Konflikten låter som annars ett passande bandnamn för en konfliktfylld tid. Tar ni någon konflikt?

– Ja, bandnamnet är en påminnelse om att våga gå in i konflikter. Att inte vara rädd för dålig stämning. Vi har i grund och botten en feministisk ingång och pratar mycket om att våga ta sin plats i en mansdominerad bransch. 

Ja, ni har engagerat er för en mer inkluderande musikscen. Hur då?

– Förutom att spela på olika feministiska musikfestivaler och Pridefestivaler gjorde vi i slutet av 2015, istället för en julkalender, en brudkalender. I den lyfte vi olika icke-cis–män som håller på med musik och musikproduktion på olika sätt. Det är så viktigt att vi som icke-cis–män stöttar varandra i den här branschen, där det ofta finns en föreställning om att det bara finns plats för en kvinna, eller ett kvinnoband.