Konflikthanterare ska reda ut Svenska Akademiens kris - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Konflikthanterare ska reda ut Svenska Akademiens kris

Anders Olsson, ständige sekreteraren i Svenska Akademien.
Anders Olsson, ständige sekreteraren i Svenska Akademien. Foto: Erik Simander/TT och Magnus Hallgren

Svenska Akademien har sedan en månad inlett ett krishanterings- och moderniseringsarbete. Bland annat ska man rekrytera personer med kompetens inom konflikthantering och juridik. Det skriver ständige sekreteraren Anders Olsson i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Olsson att stegen man nu vidtar endast är början på ett mer omfattande arbete, men att arbetet riktar in sig mot rekrytering av ”externa personer med kompetens inom juridik och konflikthantering, organisationens uppbyggnad och kommunikation”. I nuläget består denna grupp av  6–8 personer. Deras arbete sker i nära samarbete med både personalen på kansliet och med ledamöterna.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har i en intervju med DN tidigare sagt att ”extern hjälp av olika slag skulle vara till gagn för Akademien.” 

Svenska Akademien har tidigare mött anklagelser om jävsituationer och läckor. Som en av punkterna i pressmeddelandet skriver Olsson att ”ytterligare en grupp ska tillsättas som arbetar med sekretess och frågor som rör potentiella missförhållanden i organisationen”.

Läs mer: Kjell Espmark kräver att Akademien utreds av kriskommission 

Olsson nämner också att man överlämnat till Ekobrottsmyndigheten den advokatutredning vilken innefattar brottsmisstankar mot en av Akademiens tidigare bidragsmottagare.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar för DN att det är ”Klubben” som utreds, men det finns inga uppgifter om att någon enskild person är delgiven misstanke. 

På torsdagskvällen har Akademien sammankomst som vanligt, där man bland annat kommer diskutera inval av nya ledamöter, enligt uttalanden av ledamoten Göran Malmqvist till Expressen.

Läs mer: Svenska Akademiens kris i bilder och citat 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.