Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Konsertrecension: Dolly Style är inskolning för konsumenter

Dolly Style showar för både döttrar och fäder.
Dolly Style showar för både döttrar och fäder. Foto: Björn Bergenheim/rockfoto

Dolly Style visar omsorg för barnen i publiken. Men som underhållning kan man både ha och mista bandets "Glitter tour" och deras konsumtionsbudskap, skriver Sara Martinsson.

2

Konsert

Dolly Style

Scen: Cirkus, Stockholm

Först en varning: om du har tänkt uppfostra din avkomma till marxist, håll den långt borta från barnkulturfenomenet Dolly Style. Den pastellfärgade trions hela koncept bygger på att ta med publiken in i en hyperkapitalistisk fantasivärld där individualism är ideologi och konsumtion är Gud. Deras fans är barn nu. Men snart kommer alla vara moderater.

Inte för att vara sådan. Vi som var små i 80-talets betonggrå socialdemokrati hade inte superkul på fritiden. Att vi vill ge våra barn regnbågar, enhörningar, glass, Holly, Molly och Polly är logiskt. På ett utsålt Cirkus denna fars dag skumpar minimänniskor i rosa, lila och turkosblå hår omkring i navelhöjd på oss fullvuxna. Vad den här generationen kan och får uppleva av självförverkligande hade vi inte ens kunnat drömma om.

Låt oss bara säga att när Dolly Style uppträder är varje dag fars dag.

Så, kul för dem! Kruxet med Dolly Styles budskap är bara att de mestadels lär barn att uttrycka sig genom att köpa saker. Låtarna handlar om prylar, besök på nöjesfält, tuggummituggande. Att vara en äkta ”Dolly”, ett riktigt fan, innebär att få vuxna att fixa t-shirtar, peruker, Dollydockor. En konsert handlar mindre om vad som händer på scen, mer om den obligatoriska, mycket långa signeringsstunden efteråt. Omsorgen Dolly Style visar för barnen i att ge dem tid i anslutning till evenemangen är rörande.

Men som underhållning betraktad kan man verkligen både ha och mista deras "Glitter tour". Showen är fyrtio minuter slappt koreograferad dans, sånginsatser av varierande kvalitet, billiga projektioner, ännu billigare scenografi av uppblåsbara badleksaker - och en sådan mängd sexuell undertext att ingen vuxen i lokalen bör kunna sitta riktigt rak i stolen.

Kvinnobilden som presenteras är så pass problematisk att den borde ha fått en helt egen artikel. Men nu ringde 90-talet och ville ha tillbaka sin ”Barbie girl”-debatt. Så låt oss bara säga att när Dolly Style uppträder är varje dag fars dag. Och sen tömmer han kontot i merchandiseståndet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.