Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konsertrecensioner

Aleks på Hamburger Börs, Stockholm

Aleks gör en oemotståndlig liveshow.
Aleks gör en oemotståndlig liveshow. Foto: Saga Berlin
Musikrecension
5

Artist: Aleks

Plats: Hamburger Börs, Stockholm

Det är inte alla historiska spelningar som samtidigt är familjefester. Kanske är det för att årets Grammisnykomling Aleks gnistrat i så många år och hans stjärnexplosion är lika välförtjänt som efterlängtad. Man blir nästan solbränd av värmen som strålar från hans moster och morbror, alla förälskade tjejer, och de gästande bröderna från HighWon och Mohammed Ali. Men framför allt lyfter det intergalaktiskt tajta bandet och Aleks flugförsedda körsångerskor solodebuten ”Inte längre fiender” från en bra och gripande skiva till en oemotståndlig liveshow. Lika ämnesvarierad som livet självt. Studsiga ”Skynda dig” sätter en kalasstämning som eskalerar med ”Robot” gästad av Ali från Mohammed Ali.

Kanske är det för att det finns en blå underton även i upptempolåtarna som Aleks så sömlöst lyckas jonglera ämnen som fest, ekorrhjul och trafficking.

När han levererar åtta minuter långa ”Fruängen” – redan en av den svenska musikhistoriens starkaste uppväxtskildringar – om mordet på hans pappa och förlusten av hans mamma – gör den laddade stämningen och tårarna Hamburger Börs till en elchockfarozon.

Briljanta ”Meningen” förklarar varför Aleks valdes ut att värma upp för D’Angelo. Detta trots att konkurrensen är större än på länge. Albin Gromer, Ansiktet, Newkid, Combo de la musica, Veronica Maggio och kvällens uppvärmare Samson for President är alla tydliga bevis på att den svenska soulrenässansen gått från knoppar till full blom.

Liksom Maggio och Combos sångerska Kristin Amparo är Aleks en fena på fraseringar och vilar säkert i hiphoppens armar. Extranumret ”Från hjärtat” med HighWon blir den perfekta avslutningen. För att han är den senaste frukten på HighWons blommande träd. Men framför allt för att den sammanfattar transparensen, mognaden och förlustbearbetningen på Aleks debut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.