Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konsertrecensioner

Ata Kak & DJ Katapila på Fasching

Ata Kak på Fasching.
Ata Kak på Fasching. Foto: Adrian Pehrson/Rockfoto

Historien går igen. En äldre före detta artist upptäcks av en specialist på att hitta musikaliska pärlor som fallit i glömska. I det här fallet är det amerikanen Brian Shimkovitz som är konnässören. 

4

MUSIK
Ata Kak & DJ Katapila
Scen: Fasching, Stockholm

I Ghana upptäckte Shimkovitz en massa bra musik som fanns utgiven på kassetter, men som inte nådde utanför Afrika. Då grundade han bloggen och skivbolaget Awesome tapes from Africa, vilket lett till att en lång rad före detta okända afrikanska musiker fått ett uppsving och ny publik i Europa.

DJ Katapila kallar sig själv för musikmekaniker. Han levererar ett coolt retroklubbsound som påminner om Detroit-techno med tillägg som samplade citat, ljud av koklockor, gong-gong och andra lekfulla effekter. Med snabba fötter, konstant dansande levererar DJ Katapila ett pärlband av bra danslåtar med discobeats och till det komplexa rytmer från highlife-nationen Ghana. Det är underbara samplade slingor som låter som att de var inspelade på kassett på 80-talet med enkel inspelningsutrustning. Och det är just vad flera av dem är. 

Till ljudet av motorcykel, brass och highlife avslutar DJ Katapila ett lysande DJ-set. Men hur blir den här elektroniska musiken i ett livesammanhang? En grånad själaglad Ata Kak i solglasögon äntrar scenen till stumma 80-tals beats och tung basgång. Bakom honom spelar ett ungt band som samplar rytmer, spelar keyboards och bas. Ata Kak sjunger rytmiskt eller rappar fram texterna med en energi i kroppen som inte är av denna värld. Han dansar och har så kul. Han tycks älska gensvaret från den unga publiken som dansar och trängs i den proppfulla lokalen.

Även om låtarna och den rytmiska sången skaver och skevar ibland så kan det förbises som charmigt. Ata Kak är en entertainer, så glad, älskar helt klart scenen och sin publik. Det är ett otroligt tryck i musiken. Här handlar det mer om rytm och energi. ”Ha kul”, skriker han ut på engelska. Vad mer kan man önska av en fredagsklubb?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.