Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konsertrecensioner

Elvis Costello på Göta Lejon

Elvis Costello begår sin soloshow framför en gigantisk bildrörs-tv av barndomsmodell.
Elvis Costello begår sin soloshow framför en gigantisk bildrörs-tv av barndomsmodell. Foto: Björn Bergenheim Rockfoto

Mellansnacket blir den stora behållningen när Elvis Costello ställer sig på Göta Lejons scen. Musikaliskt är det däremot ganska skakigt under den långa soloföreställningen.

3

Musik
Elvis Costello
Scen: Göta Lejon, Stockholm.

 

Det är nästan fel att kalla det konsert. Elvis Costellos ”Detour”-turné är snarare en soloföreställning med den sextiotvåårige sångaren själv i huvudrollen. Samt som ”special guest” efter ett hattbyte.

Låtlistan letar sig sympatiskt fram genom en karriär som fortsätter att vindla; här finns både hittar och rariteter samt helt nya sånger från den kommande musikalen ”A face in the crowd”. I bakgrunden har han placerat en gigantisk bildrörs-tv av barndomsmodell, där videor, fotografier och andra nostalgiklipp rullar förbi. En sådan apparat som han väl en gång försökte öppna med skruvmejsel för att hitta pappa, dansbandsmusikern Ross MacManus som uppträdde i rutan.

Fadern och förebilden gick bort 2011, men är högst levande bland Costellos många anekdoter. Och för mig blir det varmt humoristiska mellansnacket (spetsat med några Trumpsmockor) behållningen. Som när han inför ”Poison moon” berättar att han släckte ljuset hemma för att ingen skulle se att han lyssnade på sig egen låt i radio.

Musikaliskt sett är det däremot ganska skakigt under två och en halv timme. En del versioner blir alldeles för skramligt rårivna på någon av de många olika gitarrerna, akustiskt stålsträngat eller elektrifierat. Det gäller såväl öppningslåten ”Waiting for the end of the world” som när han stökar till ”Watching the detectives” genom att sampla sig själv. Rösten är oberäkneligt skral, särskilt inledningsvis, men även senare märks uppenbara begränsningar.

Bäst fungerar det vid flygeln i en mörk och dramatiskt dånande ”Shipbuilding”, skriven under Falklandskriget men gångbar än i dag. Eller när han ger sig på en standard som ”Walkin’ my baby back home” med finstämt fingerplock och eko från förr. ”Alison” framförs utan mikrofon, men i andra vändan extranummer klöser han fram ”Pump it up” följt av skivhyllningen ”45”. Delar av publiken är beredd att gå långt innan ”(What’s so funny ’bout) Peace, love and understanding” sätter punkt. Då känns det mer som patetisk separationsångest än generositet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.