Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konsertrecensioner

Gothenburg Combo på Musikaliska, Stockholm

Musikalisk sparring mellan Thomas Hansy och David Hansson i Gothenburg Combo.
Musikalisk sparring mellan Thomas Hansy och David Hansson i Gothenburg Combo. Foto: Björn Bergenheim
Musikrecension

Artist: The Gothenburg Combo

Plats: Musikaliska, Stockholm

Ibland när jag åker genom byn Västanvik, ser lökkupolen på Leksands kyrka och ishallens tak sticka upp på andra sidan viken, då tänker jag på The Gothenburg Combo. Eller på ena halvan. På Thomas Hansy som en av de där Leksands­killarna som undsluppit hockeyns grepp. Jag tänker på det igen – att det är tur att det fanns alternativ till isen – när jag sitter på Musikaliska och ser honom humma med och liksom krypa ihop över gitarren i något extra intrikat utbyte med David Hansson.

Det är musikalisk sparring på högsta nivå och som alltid med combon på gränsen till teatralt men aldrig på musikens bekostnad. En traditionell kinesisk melodi balanserar sentimentalt och skört i kontraster mellan massivt vibrato och spröda flageoletter, Piazzolla blir mer skitig än melankolisk i två samkörda stycken som färgas av hesa glissandon och fransiga ackord. En ryckig dans där varje insats känns framimproviserad i stunden genom ett ögonkast eller en gest.

Själva huvudnumret på konserten är den egenkomponerade sviten ”The seven continents” från senaste albumet ”Sketches of the world”, där varje del skildrar just en världsdel. Ett slags resedagbok i musik, inspirerad av duons flitiga turnerande, av feberfrossa och jordskalv i Peru, av ett samtal med en afrikansk man på en flygplats och av det sönderbombade Dresden.

Framför allt är det en resa i sound och åter sound. Live dessutom än mer fascinerande eftersom man får möjlighet att se hur det som på skiva kan låta som vad som helst utom två akustiska gitarrer skapas med enkla effekter som en bit papper instucket vid stallet eller en metallrulle mot strängarna.

Så låter exempelvis ”Africa” inte bara som det tumpiano som från början var inspirationen, utan ekar också av skimrande kora och marimba, soundet av en hel kontinent, Antarktis rymmer metalliska morsesignaler och skorrande islossning medan Nordamerika är en rakare hyllning till Steve Reichs urbana minimalism.

Än mer elektroniskt låter det i avslutande ”Everything’s alright for­ever” som pulserar försiktigt med influenser från klubbmusikvärlden. Och Beach Boys ”God only knows” som extranummer blir till en förtjusande spröd speldosa.

Om Leksands hockeylag spelade som The Gothenburg Combo skulle de för övrigt vinna elitserien varje år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.