Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/konsertrecension-fricky-kommer-val-forberedd-till-grona-lund/

Konsertrecensioner

Konsertrecension: Fricky kommer väl förberedd till Gröna Lund

Erik ”Fricky” Friman har varenda kompis som någonsin hållit i en mikrofon på gästlistan. Foto: Adrian Pehrson/Rockfoto Bildbyrå AB

Att Fricky har en karaktär så tydlig att den går att skämta med är en sak, en helt annan är om han ska kunna ta sig vidare från sitt stora genombrott. Än så länge känns det inte självklart.

Nog för att Erik ”Fricky” Friman tack vare sitt genombrott i fjol visat att urban musik med stor hitpotential kan komma till även utanför storstäderna. Den blonde norrlänningen har vunnit priser och hyllats för sin ep ”Aqua aura”. Ändå är det mest minnesvärda i hans korta karriär den satirtolkning som komikern Marcus Berggren gjorde av honom på årets P3 Guld-gala.

Berggrens låtsasrappare ”Licky”, kär i en snögubbe och klädd i skidoverall, tog fasta på allt som är iögonfallande med originalet. Att sketchen blev så rolig beror självklart på Frickys starka varumärke. Det krävs en verkligt tydligt utmejslad artist för att en karikatyr ska kunna träffa så rätt.

Den här tydligheten är Frickys både styrka och svaghet. Den får honom att sticka ut, men gör honom också sårbar eftersom den ställer krav på att kvalitet ska finnas under ytan. En egen kväll på Gröna Lunds stora scen är förstås ett ultimat test av hans förmåga.

Tillsammans med producenten Academics, sidekicken Gonza-Ra och DJ:n, tillika partnern, Cleo har han trots ett ihärdigt regn lyckats locka över tio tusen till parken. ”Jag känner att jag har släppt för lite musik för att förtjäna den här kärleken” säger han, och vittnar om självinsikt.

Han och hans grupp är uppenbart förberedda. Har kommit hit med några nya låtar, uppfräschade versioner av fjolårshitsen (särskilt dancehall-spåret ”Hon få mig” låter ovanligt krispig) och varenda kompis som någonsin hållit i en mikrofon på gästlistan. Men ändå är känslan den av att soppa kokas på mycket lite. Framträdandet tappar ofta i tempo, lyfter endast ordentligt när något av spåren från ep:n spelas.

Fricky står inför en brutal utmaning den närmaste tiden. Hans starka karaktär, skämtad med inte minst för att den träffar rådande trender så pricksäkert, kommer inte göra honom några tjänster när han ska ta karriären vidare. Där finns en rad frågetecken kring om han fixar att ta steget från one hit wonder till något mer hållbart. Jag är tveksam, men han får gärna överraska mig.

 

Läs fler musikrecensioner av Sara Martinsson, till exempel om hur Jireel vågar ta sats utifrån sina drömmar.