Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/konsertrecension-youth-of-today-gormar-om-positivt-tankande/

Konsertrecensioner

Konsertrecension: Youth of today gormar om positivt tänkande

Youth of today på Debaser Strand Foto: Adrian Pehrson/Rockfoto

Frontmannen Cappo i Youth of today är en orkan som hoppsparkar och mellansnackar om förlåtelse. Det är som en punkspelning fast i en kyrka där nykterheten är religion.

Straight edge-kulturen var inte bara en revolt mot de tidiga punkarnas supande, utan lika mycket mot deras nihilism. När ett gäng amerikanska 90-talsband lät sig inspireras av Minor Threats nykterhet och formade den till en ideologi fanns ofta ett tydligt mål: Att genom drogfri självkontroll skapa en tro på den rationella människan och därmed på mänsklighetens godhet.

Youth of Today är de tydligaste fanbärarna för den här inriktningen. Medan vissa straight edge-grupper förvandlade absolutismen till reaktionärt snack om ”det naturliga” – som abortmotståndarna i bandet Vegan Reich – stod Youth of Today bestämt kvar i nykterhet som ett sätt att få syn på världens orättvisor. Ett slags mindfulness som möjliggör positivt handlande.

Anslaget var andligt, och med tiden rörde sig frontmannen Ray Cappo också in i formell religion och blev Hare Krishna-anhängare. Kvällen efter denna ska hans Krishnainriktade band Shelter spela på samma scen, men redan nu har Cappo antagit predikarens ton.

Han mellansnackar om förlåtelse, att revolutionen måste börja med inre förändring, att livet kan ta slut när som helst. Om sorgen i att behöva skaffa sig ett förhärdat hjärta för att kunna ta sig fram i samtiden. Cappo skälver på rösten och gör dramatiska konstpauser medan invaggande basgångar loopas bakom hans röst. Om man blundar känns det som att stå i vilken Pingstkyrka som helst.

Men nu är vi alltså på en punkspelning. Yogan har hållit bandet i form och den 53-åriga frontmannen hoppsparkar och snurrar runt som aldrig förr. Musikaliskt är Youth of Today länken mellan Sex Pistols och modern hardcore som Refused, och hastigheten är konstant. Tills den timslånga orkanen plötsligt blåst över.

Det är en märklig anakronism att i krisernas år 2019 se ett punkband gorma om positivt tänkande. Men deras strävan efter andlig enhet gör inställningen logisk, och den skapar också en genuint inkluderande stämning. Scenen är publikens och det regnar stagedives. Om straight edge ibland ses som förnumstig moralism är Youth of Today beviset på att det kan vara motsatsen.

Läs fler konsertrecensioner och fler texter av Noa Söderberg