Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konsertrecensioner

Miike Snow på Fotografiska, Stockholm

Miike Snow – komplett med guldmasker, luvtröjor och rök.
Miike Snow – komplett med guldmasker, luvtröjor och rök. Foto: Petter Hellman
Musikrecension
4

Artist: Miike Snow

Plats: Fotografiska, Stockholm

Världspremiär för nya skivan ”Happy to you”. Guldmasker, luvtröjor, rök. Inledningen av Miike Snows konsert på Fotografiska känns som en lovande mix av ”Eyes wide shut” och Londonupploppen – tills brandlarmet går. Det känns självklart att se videon till ”Devil’s work” – en svettig ångestflykt i skinnbyxor till ett slags ”La Ritournelle 2.0” – projicerad på just de här väggarna. Baksidan med att gigga på ett fotomuseum är förstås att brandlarmet är hyperkänsligt.

När de biffiga brandmännen stormat in och ut – och bandets Jesusliknande sångare Andrew Wyatt blottar hårsvallet är lite av mystiken borta.

Han kompenserar med att sjunga som en ängel, gå loss på 10-talets IT-instrument: autoharpa, och tillsammans med bandet göra senaste singeln ”Paddling out” till ett rymd­epos värdigt den matchande vansinnesvideon.

Bandets tv-serieindie är snyggare än någonsin och lika dynamisk som sömlös. Miike Snows styrka är fortfarande förmågan att sätta motsättningen mainstream-indie ur spel. Det bidrar förstås att Pontus Winnberg och Christian Karlssons låtidéer kommer så mycket mer till sin rätt tillsammans med Andrew Wyatts svävande falsett än med säg, Britney Spears forcerade nasalmaner. (Precis som briljansen i ”Toxic” lyftes fram så mycket bättre av indiechanteusen Yael Naim än av Britney.)

Att konserten tappar lite fart i and­ra halvlek är inte nödvändigtvis negativt. Det är mer som ett galaxutforskande där guiden gått i väg en stund och gett oss lite tid att samla intrycken tills det är dags för extranumret ”Animal”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.