Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konsertrecensioner

Säkert! på Kägelbanan, Stockholm

Foto: Viktor Wallström/Rockfoto
Annika Norlins finstämda nyanser och lågmälda humor drunknar i bandets svajiga nittiotalsös, skriver Po Tidholm.
Musikrecension

Artist: Säkert!

Plats: Kägelbanan, Stockholm

Ute är det vinter och snart kommer julen, och långfärdsbussarna och flygplanen ska snart fyllas av unga vuxna – precis som de står här och tittar på Säkert! – som vänder hemåt för att fira jul med sina föräldrar för att sedan, i mellandagarna, kanske ta en promenad på isen eller träffa sina gamla vänner på samma gamla krog i den där småstaden de har lämnat bakom sig.

Så fort Annika Norlin, född och uppvuxen i Östersund, berör hemstadsproblematiken i sina sånger är det någon som ropar till spontant av igenkänning. På fackspråk kallas det ”survivor guilt”, ett psykiskt tillstånd som drabbar dem som klarat sig men tvångsmässigt tvingas ifrågasätta sitt eget välbefinnande. Det är en oöverträffad drivkraft. Men Annika Norlin tycks ha gått miste om den.

Sina mest romantiskt skuldtyngda sånger skrev hon när hon bodde i Stockholm. Nu pluggar hon psykologi i Umeå och är norrlänning igen.

I höstas kom hennes andra skiva under namnet ”Säkert!” – hennes vuxna skiva. Och nu gör hon en liten miniturné på mindre ställen, till våren blir det en större. Den här spelningen, den första av tre utsålda på Kägelbanan, är en rätt enkel rakt-upp-och-ned-spelning.

Precis som alla andra tycker jag väldigt bra om Annika Norlins olika artistprojekt. Det är liksom omöjligt att inte göra det. Jag gillar den lite mer tillrättalagda stilen hon använder som Hello Saferide, och jag har verkligen berörts av det hon gjort som den mer hudnära och dagbokssjungande Säkert!. Så när den här konserten trots allt inte blir så lysande som jag väntat mig är huvudpersonen den sista jag vill skylla på. Möjligen kan hon kritiseras för bristande omdöme.

Jag förstår mig inte på bandet. Vi har ju blivit bortskämda på senare år, svenska musiker har blivit så bra, både stilsäkra och tajta. Förut var det liksom antingen eller. Men Annika Norlins band låter som på nittiotalet; svajiga, röriga och utan vidare idé om vad det är man vill uttrycka. Basen hörs knappt, trummisen är rätt okänslig för vad som pågår och inga harmonier tränger igenom, trots att det är två gitarrister, en keyboardist och en violinist på scenen. Det är en konsert full av bortslösade möjligheter. Men som sagt, ingen skugga över huvudpersonen. För så fort det uppstår lite luft kring Norlins röst glimrar det till. När hela bandet öser på på det där missriktade sättet försvinner inte bara låtarnas nyanser utan också Annika Norlins väldigt lågmälda och flyktiga humor och den jämtländska dialekten som gör att hon kan ta ut svängarna utan att någonsin framstå som kletig eller pretentiös (utom möjligen i låten ”Honung”). När nyanserna inte går fram blir det till och med lite tråkigt ibland. Det är verkligen onödigt.

Annika Norlin är bra på melodier, men hennes främsta kvalitet finns i de mångordiga, lätt distanserade texterna. Genom att medvetet skriva yxigt, upprepa sig och rimma illa får hon fram känslorna. Men inramningen måste vara rätt.

Måtte bandet repa ordentligt inför vårturnén.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.