Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 09:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konskriget-friades/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

"Könskriget" friades

SVT:s dokumentär Könskriget fick kritik men friades från fällning av Granskningsnämnden. Det blir ännu en seger för Evin Rubar, journalisten bakom programmen, som i förra veckan nominerades till Stora journalistpriset i klassen årets avslöjande.

Könskriget var opartisk, men brast i ett avseende i förhållandet till kravet på saklighet, säger Cecilia Renfors, direktör på Granskningsnämnden till DN.se.

Granskningsnämnden har tagit emot 146 anmälningar mot de båda programmen Könskriget, del 1 och 2 som Dokument inifrån visade i SVT. Så många anmälningar har inget annat program eller programserie fått under Granskningsnämndens drygt tioåriga historia.

Många anmälningar handlade om arbetsmetoden, att det inte stod klart för de intervjuade vad programmen handlade om. Andra har varit kritiska till de konsekvenser programmen fick. Men Granskningsnämnden tar inte ställning till de sakerna. Vi bedömer saklighet och opartiskhet, säger Cecilia Renfors.

Könskriget granskade Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, och synen på orsaker till och åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. De två avsnitten väckte stor debatt, och från många håll anklagades de för att vara partiska och vinklade. Men Granskningsnämnden tycker inte att programmens kritiska förhållningssätt strider mot kravet på opartiskhet.

Att det är kritiskt mot Roks är inte fel i sig. SVT får visa kritiska program, säger Cecilia Renfors.

Granskningsnämnden håller inte heller med anmälarna som hävdar att Roks inte får bemöta kritiken som riktas mot dem. Däremot misslyckades Könskriget med att ge tittarna en fullständig bild av hur utbredd tron på satanistisk våldsutövning mot kvinnor och barn var inom kvinnojoursrörelsen, anser nämnden.

Man fick en bild av att tron på satanistisk våldsutövning genomsyrade hela kvinnojoursrörelsen, säger Cecilia Renfors.

Programmet gav även en något missvisande bild när det gäller skildringen av händelserna kring föreningen Bellas vänner. Den koppling som gjordes till Roks gjorde att händelsen framstod som ett mer allmängiltigt exempel på verksamheten inom Roks. Här riktar nämnden kritik, men menar att den missvisande bilden inte är tillräcklig för att strida mot kravet på saklighet.

Granskningsnämnden beslutade därför att fria programmen samtidigt som viss kritik framförs.
Evin Rubar som nominerats till Stora journalistpriset för programmet, är inte förvånad över granskningsnämndens friande.

- Att vi frias var helt väntat. Men när det gäller kritiken känns det konstigt och oväntat. De säger att vi inte lyckats visa hur utbrett tron på satanistisk våldsutövning är, men det gör vi inte heller anspråk på, säger Evin Rubar.

Tre av anmälningarna mot Könskriget, del 1 och 2 kom från personer eller organisationer som medverkade i programmen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.