Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konspirationsteorier-i-sociala-medier-skapar-vag-av-5g-sabotage/

Kultur

Konspirationsteorier i sociala medier skapar våg av 5G-sabotage

En 5G mast Pelt i Nederländerna sattes i brand 18 april 2020 efter att en konspirationsteori, som fått stor spridning i sociala medier, menar att masterna gör människor sjuka i covid-19.
En 5G mast Pelt i Nederländerna sattes i brand 18 april 2020 efter att en konspirationsteori, som fått stor spridning i sociala medier, menar att masterna gör människor sjuka i covid-19. Foto: Yorick Jansens/TT

Nu byggs 5G-nät över hela världen. En konspirationsteori som fått stor spridning i sociala medier – även av kända kulturpersonligheter – menar att masterna gör människor sjuka i covid-19. Det har lett till en våg av sabotage över Europa.

Natten till den 14 april väcktes de boende på Becontree Avenue i Dagenham, nordöstra London, av en våldsam brand. En 20 meter hög 5G-mast stod i lågor, med toppen slukad av flammor så att det på bilderna liknar en fyrbåk utplacerad i bostadsområdet.

Tre unga män, 18 och 19 år gamla, greps för dådet, misstänkta för mordbrand. Det var ett av många fall som under våren, i Storbritannien och runt om i Europa, rapporterats där 5G-master saboterats eller satts i brand. Sammanlagt räknar man det till nära 150 stycken.

När mobiloperatören Tre i förra veckan bekräftade att man under våren fått 5G-master saboterade i Sverige, inskärpte kommunikationsdirektören Mårten Lundberg allvaret i händelserna. Han nämnde också för DN att man själva ”noterat en ökad aktivitet i vissa Facebookgrupper som är kritiska till 5G-utbyggnaden”. 

Anledningen till de många snarlika fallen beror på en konspirationsteori som fått fäste under coronapandemin. Den går ut på att strålning från 5G-nätet är den verkliga orsaken till att människor blir sjuka. Och desinformationen som sprids på plattformar och i sociala medier når många tonåringar och unga. 

En anlagd brand har förstört en 5G-mast i Dagenham, Storbritannien.
En anlagd brand har förstört en 5G-mast i Dagenham, Storbritannien. Foto: Stefan Rousseau/AP

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar hur plattformen Tiktok, där 60 procent av de 800 miljoner aktiva användarna är i åldern 16–24, blivit en propagandamaskin för konspirationsteorierna. Man nämner filmklipp på brinnande master med kommentarer som: ”Fortsätt så här så måste de göra något åt det.”

Hanna Linderstål är vd på Earhart business protection agency, ett bolag som analyserar virtuella hot. Hon säger att aktiviteten kring 5G-konspirationsteorier ökat i sociala medier, och i synnerhet på plattformar som Tiktok, Instagram och Facebook har det eskalerat. På Tiktok har hashtaggen #5g använts 123 miljoner gånger och majoriteten av inläggen är skrämmande filmer med negativa budskap.

– Tiktok-aktiviteterna drog i gång i samband med ett filmklipp som spreds i början av året. I klippet berättas det att coronaviruset är en ”cover” och att det människor drabbas av är strålningsskador. Ganska snart ändrades filmklippen om kopplingen och i stället menar man att strålningen gör att människor blir mer mottagliga för virus, säger hon.

Hon har sett hur man efter hand bytt hashtagg från #5g till emojin med handen som gör fredstecknet, för att inte hittas av plattformarnas AI som söker igenom klipp att identifiera som konspirationsteoretiska.

I och med det ser Linderstål stora utmaningar med Tiktok, eftersom många barn och unga kan utsättas för desinformation på plattformen. I synnerhet som både näringslivet och myndigheterna uppvisar ganska svag närvaro på Tiktok i Sverige.

– Verksamheter måste lära sig att följa med i den virtuella utvecklingen. Vi behöver kommunicera där människor väljer att vara oavsett om det är Snapchat, Instagram eller Tiktok.

Men spridningen sker även genom etablerade personer. Kulturpersonligheter som skådespelarna Woody Harrelson och John Cusack, artisterna Keri Hilson, Wiz Khalifa, MIA och tv-personligheten Amanda Holden är några av dem som i sociala medier vidarefört påståenden om 5G:s negativa inverkan på människans fysiska hälsa. Och på annat håll väckte Nobelprisbelönade författaren Svetlana Aleksijevitj i april reaktioner med ett uttalande om den nya tekniken. 

I en intervju med Radio Free Europe nämnde Aleksijevitj att det återstår att se om coronaviruset ”är en influensa eller om 5G påverkar det mänskliga immunsystemet”, och att forskarna ännu inte var övertygade. Det något svårtolkade uttalandet ingick i ett längre resonemang om hur Aleksijevitj ser på pandemin, men efter publiceringen väcktes frågetecken kring författarens inställning till konspirationsteorin. 

I vilket fall har det konstaterats att teorierna kan leda till handling. Häromveckan dömdes en 47-årig man till tre års fängelse för att ha tänt eld på en mobilmast i trakterna kring Liverpool. Under utredningen hittade polisen spår som visade att mannen grundligt planerat dådet, inspirerad av konspirationsteorier på nätet.

Uppfattningen om 5G som skadligt har funnits i flera år, men fick nytt liv sedan coronaviruset började spridas i Kina. Att Wuhan var en av de städer där 5G-nätet byggdes ut först, och som blev platsen där viruset först fick fäste, var ett samband som vissa vägrade se som en slump.

Kent Werne, författare till boken ”Allt är en konspiration”.
Kent Werne, författare till boken ”Allt är en konspiration”. Foto: Mickan Palmqvist

Det berättar journalisten Kent Werne, som skrivit boken ”Allt är en konspiration” (2018) och leder podden ”Sanning eller konspiration?”. Han säger att de nya konspirationsteorierna är en sammansmältning av två grupperingars agendor: dels de som söker ett svar till varför pandemin ”egentligen” ska ha uppstått, dels den äldre teknikfientliga rörelsen som sedan 90-talet protesterat mot mobiltelefoni och trådlös teknik, alltså även tidigare generationers teknik som 3G och 4G. 

Att det är just de personer som nu hörs mest – de självpåtagna strålningsexperterna som länge varit drivande i det här arbetet – är ingen tillfällighet, säger Werne.

– Det är ofta så det går till: för att driva frågorna måste man ha byggt upp ett förtroende bland ett stort antal människor och ha ett nätverk i sociala medier, man måste anses vara expert i grupperingen av konspirationsteoretiker för att teorierna ska få bärkraft. Så det är inte vilka random personer som helst som spridit detta.

Även tidigare pandemier och epidemier har kopplats samman med ny teknik, säger Werne: spanska sjukan, asiaten och svininfluensan sägs ha orsakats av elektromagnetisk strålning. Varje pandemi och samhällskris triggar ett flöde av alternativa fakta och konspirationsteorier, förklarar han. 

Han får medhåll från Annika Rabo, professor emeritus vid socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet, och medlem i ett europeiskt nätverk som forskar om konspirationsteorier. 

– En kris aktualiserar frågor som rör centrala aspekter av vårt mänskliga liv. Vår hälsa, vår överlevnad, och därför oron för våra barn, våra äldre och ”vår” grupp, säger Annika Rabo, som inte tycker det är något konstigt att konspirationsteorier som dessa får fäste.

– Frågan är väl snarare varför de inte skulle uppstå. Konspirationer finns ju! Och det finns ju företag och politiska agenter som uppenbarligen ljuger, mörkar och som har som syfte att skapa oordning och förvirring. 

”Håll Storbritannien uppkopplad” står det på en affisch uppsatt av företaget Cornerstone digital network. Företaget vädjar till invånarna i att inte förstöra deras utrustning efter att en våg av sabotage drabbat London.
”Håll Storbritannien uppkopplad” står det på en affisch uppsatt av företaget Cornerstone digital network. Företaget vädjar till invånarna i att inte förstöra deras utrustning efter att en våg av sabotage drabbat London. Foto: Matthew Chattle/TT

Hon beskriver att det bland dem som blir ”följare” till en konspirationsteori finns ett kontinuum från teknikskepticism till rädsla, till konspirationsteorier att personer medvetet handlat i syfte att skada andra. Det handlar då, säger Rabo, framför allt om uppfattningar att dessa onda makter ska skada individen själv, dess familj, nation eller den egna gruppen.

Syftet med att kommunicera teorierna kan vara många, säger hon. Ett är att väcka den ”sovande godtrogna allmänheten”. Ett annat är att ”avslöja sanningen” om vilka som ligger bakom konspirationen. 

– Men på ett annat plan kan dessa teorier också betraktas som ett sätt att begripliggöra världen och hitta förklaringar till varför man blir drabbad av farliga eller otäcka saker. Då tror jag inte det handlar om ”förvirring” utan om en djupt mänsklig önskan att reducera komplexitet och att hitta svar.

Joakim Larsson är presschef för Sverige och Finland på Google, som även äger Youtube. Han säger att Youtube tagit ner en hel del konspirationsvideor som hävdar att covid-19 skulle orsakas av 5G. 

– Youtube tar ju även ner material som promotar farliga typer av huskurer och liknande, eller som avskräcker folk från att söka läkarvård om de behöver, säger Larsson och säger att man förlitar sig på en kombination av artificiell intelligens och anmälningar från användare.

Som exempel nämner han ett klipp med David Icke, en känd författare och konspirationsteorietiker som bland annat driver tesen att världen styrs av en global elit som i själva verket är reptiler från yttre rymden. 

– Vi tog ner en video där Icke påstod att covid-19 inte existerar. När det gäller innehåll som befinner sig på gränsen för vad som är tillåtet så arbetar vi löpande för att minska rekommendationerna av denna typ av material. 

Hanna Linderstål på Earhart anser att även Twitter gjort ett bra strategiskt val när de markerar falska nyheter med en länk till faktakoll. Däremot är hon inte lika förtjust i Facebooks hantering där man tar bort falska inlägg.

Om plattformar, staten eller något slags internetpolis ska censurera kommer det knappast öka förtroendet

– Organiserad censur anser jag vara en väldigt farlig väg att gå. Om plattformar, staten eller något slags internetpolis ska censurera kommer det knappast öka förtroendet, och risken för konspirationsteorier kommer att öka. Det ser vi i #Stop5g-rörelsen, där censuren kommenteras och en oro sprids att staten eller telekomindustrin försöker dölja något.  

När DN granskar sökfunktionen på Tiktok märks att det skett en uppstädning. Tidigare har sökningar på 5G föreslagit alternativ som ”virus”, ”conspiracy” och ”coronavirus”. Men när DN nu gör sökningen är de första träffarna klipp som förklarar att påståendena om 5G i själva verket är konspirationsteorier.

DN har även varit i kontakt med Tiktoks kommunikationsavdelning och bett om svar på frågor om hur man hanterar problematiska videoklipp, om man raderat klipp där konspirationsteorier om 5G sprids samt hur man arbetar förebyggande för att förhindra att den här typen av information sprids på plattformen. Företaget uppger dock att det är ”svårt” för dem att kommentera om frågorna inte gäller specifika klipp och hänvisar i stället till ett policydokument om säkerhet på plattformen under coronapandemin.

”För att vara tydliga: våra riktlinjer förbjuder felaktig information som är avsedd för att lura eller vilseleda allmänheten”, står det i dokumentet.

Ämnen i artikeln

5G
Youtube
Facebook

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt