Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

12-åring snubblade och förstörde värdefullt konstverk

En 12-årig pojke besökte ett museum i Taiwan när han plötsligt snubblade och körde handen rakt genom en oljemålning av Paolo Porpora. Tavlan värderas till runt 10 miljoner kronor, skriver The Guardian.

Olyckshändelsen inträffade på utställningen ”Face of Leonardo: Bilder av ett geni” i staden Tapei i Taiwan.

På bilder från övervakningskameran, som arrangörerna har släppt, ser man hur pojken i T-shirt och gympaskor kommer gående med en läsk i handen. Plötsligt snubblar pojken till, faller mot tavlan och tar emot sig med ena handen. Han tittar upp på tavlan, stelnar till och ser sig desperat omkring när han inser att han har gjort ett hål i oljeduken.

Utställningen om Leonardo da Vinci visar 55 målningar som är hämtade från de finaste konstsamlingarna i världen, enligt arrangörerna. Samtliga målningar är autentiska och mycket sällsynta och dyrbara. Målningen ”Flowers” av den italienska konstnären Paolo Porpora är runt 350 år gammal (målad år 1660) och värd cirka 1,5 miljon dollar.

Pojken som upplevde sitt livs värsta mardröm kan dock andas ut, arrangörerna kommer inte kräva honom eller hans familj på skadestånd, skriver Focus Taiwan News.

Pojken är inte den enda som klantat sig på konstutställningar, skriver The Guardian. 2006 snubblade en man på sitt skosnöre i Fitzwilliam Museum i Cambridge i Storbritannien och krossade tre 300-åriga kinesiska vaser. 2010 ramlade en kvinna på New York Metropolitan Museum of Art in i en Picassotavla och orsakade en 15 centimeter lång reva.

Och 2006 satte kasinomogulen Steve Wynn armbågen i Picassos mästerverk Le Rêve från 1932. Trots skadan lyckades Wynn ändå sälja målningen 2013 för drygt en miljard kronor, en rekordsumma.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.