Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Ai Weiwei återskapar fotografiet av Alan Kurdi

Ai Weiwei.
Ai Weiwei. Foto: Magnus Hallgren

Bilden av treåriga Alan Kurdi, uppspolad på en strand i Turkiet, fick massiv spridning i höstas. Nu har den kinesiska konstnären Ai Weiwei själv iscensatt bilden som blev symbolen för flyktingkrisen, skriver The Guardian.

Den kinesiska konstnären och aktivisten Ai Weiwei har under en längre tid engagerat sig i flyktingfrågan. Så sent som i förra veckan valde han att stänga sin utställning på Faurschou Foundation i Köpenhamn, i protest mot de nya åtstramningarna i Danmarks asylpolitik.

Nu har konstnären agerat på nytt. På den svartvita bilden syns Ai Weiwei liggandes vid vattenbrynet på den grekiska ön Lesbos, i samma ställning som Kurdis livlösa kropp – som spolades upp på en strand nära den turkiska Bodrum och fångades på bild i september.

Ai Weiwei har sedan en tid tillbaka befunnit sig på ön där han har deltagit i flera projekt för att hjälpa ankommande flyktingar, skriver The Guardian.

Den iscensatta bilden ska ha tagits av fotografen Rohit Chawla och kommer att ingå i en kommande utställning på konstmässan India Art Fair i New Dehli.

– Bilden är gripande och den representerar hela flyktingkrisen och hopplösheten hos människorna som försökt undkomma sitt förflutna och ta sig till en bättre framtid, säger Sandy Angus, delägare av India Art Fair.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.