Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Ai Weiwei ställer in dansk utställning i protest

Ai Weiwei.
Ai Weiwei. Foto: David Parry

Den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei har beslutat sig för att stänga sin utställning i förtid på den privata konsthallen Faurschou Foundation i Köpenhamn. Anledningen är de nya åtstramningarna i Danmarks asylpolitik. 

Instagram skriver konstnären att beslutet kommer efter att det danska Folketinget godkänt lagförslaget som gör det möjligt för polisen att beslagta värdesaker och försvåra anhöriginvandring för flyktingar som söker asyl i Danmark.

Weiwei skriver vidare att institutionens chef Jens Faurschou stödjer artistens beslut och att Faurschou ”beklagar att det danska Folketinget väljer att gå i bräschen för den inhumana politik som berör vår tids största humanitära kris i Europa och Mellanöstern, istället för att arbeta för en respektfull lösning på den akuta krisen.” 

Ai Weiweis utställning ”Ruptures” på Faurschou Foundation öppnade våren 2015 och skulle ha visats till den 15 april i år.

Konstnären har även beslutat sig för att dra tillbaka ett av sina konstverk som just nu visas på konsthallen Aros i Århus, rapporterar TT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.