Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Mina favoriter bland säsongens konstutställningar

DN:s konstredaktör Birgitta Rubin listar de bästa utställningarna just nu.

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

80-100 miljoner år gamla fossila blommor, analyserade med avancerad fotografisk röntgenteknik av Else Marie Friis och henne forskargrupp. Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Vetenskapens bruk och missbruk av foto

”AgNO3 - Histories of Science and Photography in Sweden”
Landskrona museum. Visas t o m 29/1. Bokkatalog utgiven på Historiska Media

Fotografier i vetenskapens tjänst har blivit en fascinerande utställning på Landskrona museum, allt återgivet i en fin bok med informativa texter. Bildernas syfte är att dokumentera såväl forskningsbragder som upptäcktsresor, liksom att bevisa brott och reproducera fördomar. Men nästan alltid uppstår ett konstnärlig mervärde. Här finns fantastiska bilder på allt från fossila blomfrön med 80 miljoner år på nacken (bilden),  mordmisstänkta och allvarliga sjukdomar till Ingenjör Andrées ödesdigra ballongfärd.


 

Foto:  Graciela Iturbides ”Änglakvinna”, Sonoran Desert, Mexiko, 1979.

Graciela Iturbide &  Christer Strömholm


Mindepartementet Art and Photography, Stockholm. Visas tom 29/1


Christer Strömholms banbrytande fotobok ”Poste Restante” har kommit i nyutgåva. På Mindepartementet visas ett urval av bokens numera klassiska bilder, tillsammans med ett femtiotal foton av mexikanskan Graciela Iturbide, som fick Hasselbladspriset 2008.

Det är ett fint och givande möte mellan två starka fotokonstnärer, dessutom nära vänner och i såväl metod som motivval har vissa likheter. Iturbide har dokumenterat Mexicos inhemska kulturer med folkliga och religiösa riter, vilket resulterat i ikoniska foton som ”Iguanamadonnan” och ”Änglakvinna”.

Bland mina favoriter finns också surrealistiska självporträtt, som det med ormar krälande ur munnen och en gripande svit från Frida Kahlos badrum.

 


 

Foto: James Webbs ljudinstallation ”Prayer (Stockholm)” i Gotiska hallen på Historiska museet. Foto Katarina Nimmervoll

Historien omtolkad och berikad

History unfolds

Historiska museet, Stockholm. Visas tom 19/11 2017

I utställnings- och forskningsprojektet ”History unfolds” har Historiska museet bjudit in tio konstnärer. De har fått tillgång till både samlingarna och museets experter, för att ge nya perspektiv på gamla föremål. Detta ambitiösa initiativ har resulterat i flera brännande aktuella installationer i en fantastisk miljö med både guldskatter och medeltida kyrkokonst.

Museets intendenter har dessutom tagit fram en ny basutställning, där ett fyrtiotal föremål omvärderats och nytolkats med normkritik som ett effektivt verktyg. Utställningen tar tid att ta sig runt men ger massor tillbaka av nya kunskaper och upplevelser.


 

Foto: Frédéric Delpech © The Easton Foundation Louise Bourgeois ”Spider”, 1997. Tillhör The Easton Foundation. Foto: Frédéric Delpech © The Easton Foundation

Smärta i monumental form

Louise Bourgeois ”Structures of Existence: The Cells

Louisiana museum Humlebæk. Visas t o m 26/2

Den fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois har seglat upp som en av 1900-talets största skulptörer. Danska Louisiana museum visar nu en turnerande utställning med hennes monumentala ”celler”. Det är egenartade rumsinstallationer, där publiken får titta rakt in i konstnärens smärtsamma minnen.

 


 

Foto: Cecilia EdefalkCecilia Edefalk ”The Dandelion” 2014. Gelatinsilverfotografi. Foto: Cecilia Edefalk

Skir men stark konst

Cecilia Edefalk. ”Maskros/Dandellion”.

Waldemarsudde, Stockholm t o m 12/2

Waldemarsudde erbjuder en perfekt inramning till Cecilia Edefalks retrospektiv. I urvalet märks särskilt det skira och spröda i hennes uttryck, liksom den återkommande kopplingen till naturens förgänglighet. Detta är Edefalks starkaste och stiligaste utställning sedan debuten på 1980-talet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.