Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Cézannemålning dyrast i världen

"Kortspelarna".
"Kortspelarna". Foto: AFP

En målning av Paul Cézanne har slagit försäljningsrekord i konstbranschen. Enligt The Independent såldes konstverket "Kortspelarna" för 1,7 miljarder kronor till en medlem av den styrande Al Thani-familjen i Qatar. Det gör tavlan till den dyraste i historien.

Cézannemålningen ägdes tidigare av den grekiske skeppsredaren George Embiricos, som avled förra året. I månader har det spekulerats om vem som skulle köpa konstverket och till vilket pris. Summan som Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, dotter till Qatars emir, betalade för "Kortspelarna" övertrumfar med stor marginal det förra försäljningsrekordet för en målning. Det sattes 2006 för ett verk av Jackson Pollock som såldes till en anonym köpare för 936 miljoner kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.