Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Chefer i protest mot konsthallens nedläggning

Det hastiga beslutet att ”rekonstruera” Lunds konsthall är oroväckande, skriver flera konstchefer i ett debattinlägg.
Det hastiga beslutet att ”rekonstruera” Lunds konsthall är oroväckande, skriver flera konstchefer i ett debattinlägg. Foto: Lunds konsthall

I en debattartikel med rubriken ”Skjut inte konsthallen i sank!” protesterar i dag en rad institutionschefer för konstlivet i Skåne mot planerna att rekonstruera Lunds konsthall.

”Lunds kommun begår ett allvarligt misstag om man skjuter i sank sin egen internationellt och nationellt välrenommerade konsthall”, skriver cheferna bland annat i debattartikeln som finns att läsa i Sydsvenskan.

Artikeln som bland andra undertecknats av Moderna museets Malmöchef John Peter Nilsson, Malmö konstmuseums chef Cecilia Widenheim och Skissernas museum i Lunds chef Patrick Amsellem påminner också om den statliga museiutredningen som föreslår att museernas oberoende ställning – ”på armlängds avstånd” – ska slås fast i lag.

Reaktionerna på politikernas beslut om att ”rekonstruera” konsthallen är starka även i sociala medier. Över 4.000 personer har valt att gå med i Facebookgruppen ”Stop the closing of Lunds konsthall” som DN skrev om i går

Läs mer: Politikerna i Lund stänger konsthall utan förvarning

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.