Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Da Vincis ”Salvator Mundi” kan visas på Louvre Abu Dhabi

Applåder utbröt då Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" klubbades som världens dyraste konstverk på Christie's i New York den 15 november
Applåder utbröt då Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" klubbades som världens dyraste konstverk på Christie's i New York den 15 november Foto: Julie Jacobson

En okänd saudisk prins pekas nu ut som den mystiske köparen av Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" för 450 miljoner dollar. Att förvärva auktionshistoriens dyraste konstverk, med motivet Kristus som världens frälsare, riskerar att reta religiösa landsmän i Saudiarabien.

Det är New York Times som läst dokument som sägs bevisa att Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud la det högsta budet på Leonardo da Vincis ”Salvator mundi” på Christie’s auktion i New York den 15 november.

Läs mer: 450 miljoner för da Vincis verk 

Prins Bader är så pass okänd, både som konstsamlare och miljardär, att Christie’s hade svårt att styrka hans möjligheter att lägga bud på denna nivå - även sedan han förhandsdeponerat 100 miljoner dollar.

Prinsen uppger sig ha tjänat pengar på fastighetsaffärer och lär vara nära förbunden med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Birgitta Rubin: Prestigen i att äga världens dyraste målning är enorm

Sent i går tweetade Louvre Abu Dhabi att målningen snart ska visas på det nyöppnade museet, vilket sägs ha en grund i Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens nära förbindelser.

Men enligt New York Times riskerar detta högprofilerade köp av en kristen klenod att reta religiösa krafter i landet. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.