Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/darfor-rasar-pompeji-pa-nytt/

Kultur

Därför rasar Pompeji på nytt

Bild 1 av 9 Murar som riskerar att rasa och ge vika för vattnet i gränderna intill Via dell'Abbondanza.
Foto: Peter Loewe
Bild 2 av 9 Pompei, Teatro Grande. Den stora teatern har byggts om mycket snabbt av Civilförsvarets kommissarie, i svart tuffsten i stället för vit marmor eller vit kalksten som hade varit lämpligare, kostnad 50 miljoner kronor.
Foto: Alamy
Bild 3 av 9 Det stora taket på huskomplexet Casa dei Casti Amanti och Giulio Pulibios hus, utmed Via dell'Abbonandanza – utpekas som en orsak till att husen intill rasar.
Foto: Peter Loewe
Bild 4 av 9 Schola Armaturarum - även felaktigt ofta kallad Gladiatorernas hus - allt som återstår idag huset hade stått där i över 2000 år och klarar sig undan vulkanutbrottet, åtskilliga jordbävningar, och bombades även under andra världskriget.
Foto: Peter Loewe
Bild 5 av 9 I minsta gränd nedanför den outgrävda kullen syns spåren av regnvattnet som nu forser ner, efter att marken på kullen vattentätats.
Foto: Peter Loewe
Bild 6 av 9 Schola Armaturarum - även felaktigt ofta kallad Gladiatorernas hus.
Foto: Peter Loewe
Bild 7 av 9 Den stora teatern har byggts om mycket snabbt av Civilförsvarets kommissarie, i svart tuffsten i stället för vit marmor eller vit kalksten som hade varit lämpligare, kostnad 50 miljoner kronor.
Foto: Peter Loewe
Bild 8 av 9 Pietro Giovanni Guzzo, pensionär men fram till 2009 chefsintendent i Pompeji, -De kommissarier som komit efter mig har inte haft arkeologisk kompetens, säger han.
Foto: Peter Loewe
Bild 9 av 9 Polismän vaktar ett raserat område i Pompeji som sannolikt ödelagts på grund av en kombination av vanvård och inkompetens.
Foto: Roberto Salomone / AFP
Det har gått tre månader sedan det stora raset i Pompeji. DN:s Peter Loewe reste dit och fann att det inte var pengar som saknades utan arkeologisk kompetens.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in