Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

De klistrar manliga bröstvårtor över kvinnliga i protest

Uppropet mot de digitala storföretagens regelverk kring kvinnliga bröstvårtor sprider sig. Som en protest mot Instagrams förbud klistrar nu kvinnor bilder på manliga bröstvårtor över sina egna.

Instagrams strikta regler kring bilder på kvinnliga kroppar väcker reaktioner. Nu sprider sig en protestaktion som lanserats av den amerikanska konstnären Micol Hebron. Mashable skriver att hon har skapat en palett av manliga bröstvårtor som med hjälp av enkla handgrepp i Photoshop kan klistras ovanpå kvinniga bröstvårtor. Detta medför att bilderna tappar sin laddning och inte längre anses som stötande. Något generellt förbud mot manliga bröstvårtor i sociala medier finns nämligen inte.

En av dem som inspirerats av initiativet är Aline Nilsson från Göteborg. När hon la upp en bild på sig själv där hon visade brösten plockades den bort av Instagram. Då publicerade hon samma bild igen, men den här gången med en liten justering.

– Bilden anmäldes. Så här är den igen med två manliga bröstvårtor som jag klistrat ovanpå mina illegala kvinnliga bröstvårtor. Nu kan ni inte säga ett skit, skriver Aline Nilsson på Instagram.

Bilden har bland annat uppmärksammats av Buzzfeed som valt att förse den med varningsetiketten NSFW, vilket ungefär betyder att den kan uppfattas som olämplig i kontorsmiljö. Aline Nilsson skriver på Instagram att det är en detalj som irriterar henne.

DN skrev nyligen om hur Malin Garptoft startat en kampanj där hon uppmanat över 10 000 Facebook-användare att visa sina bröstvårtor. Men initiativet stoppades av Facebook. För några veckor sedan censurerade också Facebook fotografier på nakna kvinnor av konstnären Anders Zorn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.