Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

De lyfter svensk hemslöjd in i framtiden

Hemslöjden fyller 100 år och firas bland annat med jubileumsutställningen ”Hemslöjden på Liljevalchs”, där fokus ligger på hemslöjdens utveckling. DN träffade två unga utställare för att prata slöjdandets framtid.

Kön till Liljevalchs virvlar lång nedför gatan. Parkeringsplatsen är smockfull och plötsligt kommer en busslast med pensionärer som storögt ansluter sig till ledet. Ko­stymgubbar och kulturtanter trängs med småbarnsfamiljer och unga par, alla vill de komma in och se den omtalade utställningen. Men vad är det för kulturfenomen som lockar hit alla människor?

Svaret är hemslöjd. Hemslöjden fyller 100 år och firar bland annat med den välbesökta utställningen ”Hemslöjden på Liljevalchs”. Visningen har pågått i drygt en månad och lockat många besökare. I lokalerna kan man se alltifrån virkade örhängen till slöjdskogar och handsnickrade bänkpressar. Fokus ligger på framtidens hemslöjd, ett ämne som inte är helt okontroversiellt.

För att ta reda på mer om hemslöjdsfenomenet och framtidens slöjd träffade vi Anna-Lisa Persson och Anders Jakobsen, två av de unga utställarna på Liljevalchs. Anna-Lisa arbetar som hemslöjdskonsult och ser sig själv som en fullfjädrad textilnörd. När vi träffas har hon på sig handknypplade örhängen och berättar stolt om sitt handbroderade springställ där hemma.

Anders kallar sig ”radikalslöjdare”. Han snickrar bänkpressar och sitter bredvid med dammiga knäbyxor och färgfläckade fingrar. På många sätt är de varandras motsatser. Men när det gäller hemslöjdens framtid är de förvånansvärt överens.

– Mer slöjd i skolan! Slöjden och skapandet är viktigt för utvecklingen av hjärnan för alla barn. En vanlig missuppfattning om slöjden är att det handlar om att tillverka produkter. Det gör det inte, det handlar om att förstå processer och lösa problem, berättar Anna-Lisa.

Mycket har hänt inom hemslöjden de senaste åren. Med tanttrenden och hållbarhetsrörelsen har allt fler, allt yngre, människor dragits in i slöjdandet. Men det viktigaste för framtidens hemslöjd är inte trendighet, utan kunskap.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund har uttalat sig om slöjd som ett ”mindre viktigt” ämne, som bör kunna utgå till förmån för fler lektioner i matte eller svenska. Detta, menar Anna-Lisa, skulle vara förödande för hemslöjden och Sveriges elever.

– Björklund har helt fel. Hemslöjd är ett sätt att göra något praktiskt av det man lär sig i matten och andra teoretiska ämnen, säger Anna-Lisa.

– Björklund behöver slöjdrehabilitering! Då kanske han lär sig förstå hur viktig slöjden är för att höja kunskapsnivån i skolan, tillägger Anders.

Samtidigt tycker båda att det finns många problematiska attityder och traditioner som behöver förändras inom hemslöjden. Efter att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anlände till riksdagens högtidliga öppnande i blekingsk folkdräkt har flera inom slöjdrörelsen börjat ifrågasätta hemslöjdens förhållande till arv och traditioner.

Begreppet Dräpo dyker flera gånger upp i konversationen. När jag frågar om vad Dräpo betyder skrattar Anna-Lisa och ursäktar sig för att hon använder ”hemslöjdsspråk”. Dräpo är en förkortning av Dräktpolisen, hemslöjdens konservativa dräkttraditionalister. Tillsammans med SD står Dräpo för det traditionella, bakåtsträvande inom slöjden.

– I takt med tiden kommer slöjdrörelsen att bli bredare och innefatta alla kulturer och perspektiv som ingår i vårt moderna samhälle. Framtidens hemslöjd är både öppen och nyskapande, förklarar Anna-Lisa.

När vi pratar om traditioner kommer vi in på könsroller, och vad som menas med ”kvinnlig” respektive ”manlig” hemslöjd. Anna-Lisa gillar pilliga knypplingar och spetsar, Anders gillar grova träplankor och täljpinnar. Är det alltid så? Är det alltid tjejer som syr och killar som hamrar spik?

– Hemslöjden är som resten av samhället. En del har blivit bättre, men mycket behöver förändras. Även om de flesta kvinnorna fortfarande syr så får de hålla på med trä om de vill. Om en pojke däremot sitter och syr blir han fortfarande kallad bög. Dessa attityder måste ändras, menar Anna-Lisa.

Anders håller med. Personligen har han en symaskin hemma och tycker om att sitta och sy ibland. I vintras sydde han nya sängkläder och han har länge planerat att sy ett samiskt midjeband, med hyskor åt nycklar och verktyg.

– Men det är inget jag direkt skyltar med, fyller han i.

Ett sätt bryta könsrollerna kan vara att sluta särskilja trä- och syslöjd. Lära ut båda samtidigt och bara kalla det slöjd, kort och gott. Sedan kan man tillämpa den teknik som passar bäst för det projekt man vill göra.

– Typ som crossfit-träning, fast med slöjd i stället för sport, förklarar Anders.

Anna-Lisa nickar instämmande.

– Dagens hemslöjd kan ibland vara stofil och gammalmodig. Men vägen att gå är inte att sluta slöjda, utan att utveckla och förbättra.

I dag finns ett stort intresse för hemslöjd, det syns inte minst på den långa kön till Liljevalchs. Men för att hålla intresset och kunskapen vid livs krävs det mer än utställningar och trender. Då krävs det skolslöjd, menar Anna-Lisa Persson och Anders Jakobsen.

Hemslöjden 100 år


Svenska Hemslöjdens Föreningars Riksförbund, SHFR, fyller 100 år 2012. Detta firas med 366 dagar av utställningar, workshops och aktiviteter runt om i landet. Några av de utställningar som fortfarande går att se är:
”Hemslöjden på Liljevalchs”
Jubileumsutställning med fokus på framtidens hemslöjd.
Plats: Liljevalchs, Stockholm.
Pågår: 6 juni –2 september
”Spetskonst”
Spetsutställning med fokus på Vadstenaspetsen
Plats: Vadstena slott.
Pågår: 9 juni–19 augusti
”1912 års Norrbottensdräkt 100 år”
Utställning som visar hur den Norrbottniska dräkten kom till för hundra år sedan
Plats: Norrbottens museum, Luleå.
Pågår: 14 april–26 augusti.
”Slöjd 2012”
Jubileumsutställning med Dalaslöjd.
Plats: Dalarnas museum, Falun.
Pågår: 28 april–9 september.
”Hemslöjden 130 år”
Utställning för att fira att Norrbottens Hemslöjd fyller 130 år.
Plats: Norrbottens museum, Luleå. Pågår: 28 april–9 september.
”Lilli och Prinsen”
Hyllningsutställning för Lilli Zickerman, hemslöjdens portalfigur.
Plats: Prins Eugens Waldermars­udde, Stockolm.
Pågår: 6 juni–16 september.
”Väv”
Utställning med vävstolar och vävar av alla de slag.
Plats: Stockholm, Nordiska museet.
Pågår: 9 maj–30 september.
”Handkraft? Ja Tack!”
Idéutställning om ungas slöjd och hantverk i en konsumtionstrött värld.
Plats: Eskilstuna stadsmuseum.
Pågår: 20 juni–1 oktober.
”Korg”
Utställning med korgfläteri från hela världen.
Plats: Landskrona museum.
Pågår: 6 maj–4 november.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.