Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/den-ansedde-konstkuratorn-okwui-enwezor-har-avlidit/

Konst

Den ansedde konstkuratorn Okwui Enwezor har avlidit

Bild 1 av 2 Okwui Enwezor 2014.
Foto: Maximilian Geuter
Bild 2 av 2 Okwui Enwezor, i Umeå 1999.
Foto: Rolf Carlsson/TT

Den internationellt kände konstkuratorn Okwui Enwezor avled på fredagen. Trots svår sjukdom medverkade han till en utställning som öppnade i München förra helgen.

Rätta artikel

Den nigerianske konstkuratorn och skribenten Okwui Enwezor har avlidit, blott 55 år gammal. 1982 flyttade han till New York för att studera och fick som första icke-europé äran att leda Documenta i Kassel 2002, vilket blev globaliseringens och det postkoloniala medvetandets stora genombrott i konstvärlden. 2015 blev han den första afrikanen att leda konstbiennalen i Venedig.

I somras lämnade Enwezor av hälsoskäl sin tjänst som chef för Haus der Kunst i München, där han arbetat sedan 2011, och avslöjade då att han under flera år behandlats mot cancer.

– Jag är djup tacksam över att han vidgade våra horisonter, sa Bayerns kulturminister Bernd Sibler i ett uttalande på fredagen.

Enwezor avskedsgåva till Haus der Kunst blev den nyöppnade retrospektiven med El Anatsui från Ghana – trots tidigare beskyllningar om budgetöverträdelser på konsthallen. I Sverige uppmärksammades Enwezor 1999 för den mångkulturella utställningen ”Mirror's edge” på Bildmuseet i Umeå.