Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Designvärldens finaste pris till Sverige

För första gången får ett svenskt företag det prestigefulla priset Red Dot Design Team of The Year. Det stod klart när 2014 års utmärkelse nyss tillkännagavs på Möbelmässan i Milano.

Vinnaren är svenska Veryday (tidigare Ergonomidesign), känt för att ha formgivit det mesta från skruvmejslar till cykelsadlar och medicinteknisk utrustning.

– Det största erkännande vårt användardrivna sätt att jobba kan få. Vi hamnar i designvärldens ”hall of fame”, kommenterar Marcus Heneen, industridesigner på Veryday.

Bland tidigare mottagare av Red Dot Design Team of The Year finns företag som Adidas, Apple, BMW, Bose, Frogdesign, Sony och Porsche. Handelsminister Ewa Björling fanns bland gratulanterna i Milano.

När Veryday grundades 1969 var de först i världen med att kombinera design med vetenskapliga metoder för att sätta användarnas behov och önskemål i fokus. I dag är företaget ett av världens mest erkända och prisbelönta designföretag. Stor vikt läggs vid forskning inom de emotionella aspekterna av design för att förbättra användarnas helhetsupplevelse.

Företaget har haft nära samarbeten med en mängd företag och några kända Veryday-uppdrag är SAS kaffekanna, som i dag används av ett 30-tal flygbolag, supersportbilen Koenigsegg och appar för Spotify.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.