Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

DN listar: Fem fina fotoböcker

Det publiceras många högklassiga fotoböcker i Sverige. Här en lista på fina, nyutgivna presentböcker med fotokonst, som i några fall även ställs ut.

Eftersökt fotoklassiker i nyutgåva

”Poste Restante”, Christer Strömholm, nyutgivning Bildverksamheten Strömholm. Utställning på Mindepartementet, Stockholm, tom 29/1

Christer Strömholms banbrytande bokverk ”Poste Restante kom ut på Norstedts 1967. Då var tiden inte mogen för denna typ av renodlad fotobok, med bilder från sviter som ”Vännerna från Place Blanche” och ”Hiroshima”. Det är i dag ikoniska bilder och boken en eftersökt raritet, som nu kommit i nyutgåva (Bildverksamheten Strömholm, distribution Art and Theory Publishing). IMindepartementet på Skeppsholmen visar nu också en utställning där Strömholms vän, tillika Hasselbladspristagaren Graciela Iturbide möter ett 70-tal svart-vita fotografier ur Poste Restante. Missa inte nyutgåvans baksida med Sune Jonssons beska recension från tiden.

Storformatsfotografi i vackert urval

”The sensation of falling”. Stina Brockman. Text Erik Centerwall, Dragana Vujanovic. Kehrer Verlag

I skiftet mellan 1970- och 80-talet dominerades den svenska fotoscenen av en socialrealistisk dokumentärtradition. Då skrällde en ny generation fotografer, däribland Stina Brockman, med en utpräglat konstnärlig och tekniskt virtuos storformatsfotografi som hade förebilder i fotohistorien. Brockmans nya, vackert formgivna bok, utgiven på ett tyskt fotoboksförlag, innehåller ett urval från hela hennes karriär. Bilderna är plockade ur nio serier, som spelar med kropp och identitet, skärpa och oskärpa, konturer och rörelse.

Sökande i stämningsmättade miljöer

”Italia”, Martin Bogren, bok på Max Ström och utställning på Fotografiska t o m 5/2 2017

Martin Bogrens bok och pågående utställning ”Italia” bygger på flera längre vistelser i det sydeuropeiska landet. Denne dokumentärfotograf, med ett både personligt och poetiskt bildspråk, är tidigare uppmärksammad för skildringar av sina skånska hemtrakter i serierna ”Lowlands” (2011) och ”Tractor Boys” (2013). Här har han i stället irrat runt i det okända. Bogren har sökt sig själv som medelålders man i mötet med annorlunda ljus och människor i stämningsmättade italienska miljöer.

Vissnande men livskraftig flora

”Flora supersum”, Lena Granefelt, Bokförlaget Arena.

”Supersum” i Lena Granefelts boktitel betyder ”överleva”. Det är en undersökning av florans utslocknande, spridning och cykliska återuppståndelse, i ett samarbete med Bergianska trädgården. Granefelt har studerat växterna efter blomningen och fotograferat fröställningar, kapslar och baljor i en vissnande trädgård. De suggestiva utomhusbilderna går i olika bruna toner, omväxlande med starkt belysta växtdelar mot vit botten. Det är former som på en gång symboliserar livet och döden. Fröerna sprider sig fritt över jorden och tar ingen hänsyn till gränser. Längst bak ett register med alla växterna, deras latinska namn och ursprung.

Fotot i vetenskapens tjänst

AgNO3 – Histories of science and photography in Sweden”, utgiven på Historiska Media. Utställning på Landskrona museum tom 29/1 2017

Landskrona Foto Festival är en årlig satsning sedan 2012, med syfte att etablera Landskrona som en fotostad. Det har man lyckats med och Landskrona museum vill bidra med fotohistoriska utställningar, som nu ”AgNO”. Det är den kemiska formeln för silvernitrat som ända fram till vår digitala tidsålder varit fotots viktigaste beståndsdel. Projektet, nu även utgivet som en bok, tar sin utgångspunkt i vetenskapens och forskningens användande av fotografiet.

Det är en unik utställning och bok, med 30 berättelser i text och bild om olika vetenskapliga frågeställningar. Exempelvis hur sjukdom kan gestalta sig, hur en hemmafru rör sig vid spisen, vilka typer av moln det finns.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.