Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

DN tipsar om fem vernissager i Stockholm

Francesca Woodmans fotokonst ställs ut på Galleri Andréhn-Schiptjenko. Vernissage klockan 17 den 10/11.
Francesca Woodmans fotokonst ställs ut på Galleri Andréhn-Schiptjenko. Vernissage klockan 17 den 10/11. Foto: Courtesy George and Betty Woodman © The Estate of Francesca Woodman

Färgfull abstrakt konst, svartvitt fotografi och kvinnor som målar väldigt bra. På torsdagen och i helgen är det många intressanta vernissager i Stockholm. DN listar fem som man inte vill missa.

Francesca Woodman

Francesca Woodman (1959-1981) är känd för svartvita fotografier på henne själv och andra kvinnor. Hennes konst har bland annat ställts ut på Moderna museet och på Guggenheim Museum i New York. På Galleri Andréhn-Schiptjenko ställs ett antal av hennes fotografier ut, med fokus på kroppen och dess relation till omgivningen.

Adress: Galleri Andréhn-Schiptjenko, Hudiksvallsgatan 8

Vernissage: 17.00, 10/11

Stanley Whitney

Amerikanske Stanley Whitneys abstrakta målningar sprakar av färg utan att bli skrikiga. Han är född i Philadelphia och verksam i New York sedan 1960-talet. Torsdag den tionde november är det vernissage för hans utställning "Here Comes The Sun" på Galerie Nordenhake.

Adress: Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8

Vernissage: 17.00, 10/11

Georg Baselitz

Den tyske konstnären Georg Baselitz har räknats som en av efterkrigstigens mest inflytelserika i Europa. I utställningen "Hjältarna på Moderna museet visas flera av verken från hans kontroversiella sviter "Hjältarna" och "Nya Typer från 1960-talet, en period då den unge Baselitz gick i klinch med många av tidens trender.

Adress: Moderna museet, Skeppsholmen

Vernissage: 18.00, 11/11.

Women don't paint very well

Ovan nämnde Georg Baselitz har sagt att kvinnor inte målar särskilt bra. Som reaktion på det ställer många av Sveriges mest framstående kvinnliga målare ut på Hangmen Projects på Södermalm, samtidigt som Baselitz ställer ut på Moderna museet. Bland dem är Karin Mamma Andersson, Sigrid Sandström, Ylva Oglund, Kristina Janson, Carin Ellberg mfl.

Adress: Hangmen Projects, Ringvägen 86

Vernissage: 17.00, 11/11.

Christine Ödlund

I Christine Ödlunds utställning står en solförmörkning 1868 i centrum. Under den upptäckte den franske astronomen Pierre Janssen ämnet helium som uppenbarade sig i form av en tunn, gul ljusstrimma. I utställningen undersöker Christine Ödlund hur vetenskapliga fenomen visuellt skulle kunna ta sig i uttryck.

Adress: Rödbodtorget 2

Vernissage: 12.00, 12/11

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.