Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

DN väljer: 10 konsthändelser att se fram emot

DN:s konstredaktör Birgitta Rubin väljer utställningar på både museer och konsthallar som behandlar vår tids ödesfrågor.

I höstens rika konstutbud ser jag minst två trender. Flera grupputställningar behandlar vår tids ödesfrågor; som krig, klimatförändringar och religiös fanatism. Men det handlar också om medialisering och ny informationsteknik, hur fakta manipuleras och processas av människor.

Interaktiva och processinriktade verk är fortsatt tongivande och i biennalen GIBCA:s pressutskick heter det att ”Besökaren får möjlighet att fundera över sin roll i stora sammanhang som till exempel tro och religion”.

Det ska bli intressant att se hur tidens brännande frågor bearbetas även i Bonniers konsthalls ”Bilden av krig” och i Moderna museets ”Manipulera världen”. Plakatkonst vill ju ingen ha numera men nog behöver vi mer än någonsin energin från det sena 60- och 70-talets sociopolitiska engagemang?

Denna epoks kollektiva arbetssätt går också igen, och jag har sällan sett så många konstnärsduor ta plats som denna höst. Bigert & och Bergström, som förra vintern försökte rädda Kebnekaises smältande sydspets, fyller Artipelag med sin klimatkonst.

Goldin+Senneby figurerar i höstsatsningen på Moderna museet, som även firar Carl Michael von Hausswolffs och Leif Elggrens konstprojekt konungarikena Elgaland-Vargaland. Denna sällsynt väl genomförda lek med nationalstatstanken fyller 25 år. Kung Michael I och Kung Leif I ska redovisa hur de utvecklat sina riken, som består av världens geografiska, mentala och digitala gränsområden.

Jag ser även fram emot två nya verk av duon Lundahl & Seitl, i regi av Accelerator, en mötesplats för konst och vetenskap under uppbyggnad på Stockholms universitet. Det interaktiva verket ”Okänt moln på väg mot Stockholm” får vi ta del av utomhus och ”Elegy to the Medium of Film” inne i de ofärdiga lokalerna. Båda verken berör människans relation till media och teknik.

10 konsthändelser att se fram emot:
Siri Derkerts ”Ryttare” från 1916–17 visas på Waldemarsudde.

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2017

Röda sten, Göteborgs konsthall m fl platser, 9/9–19/11

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) brukar ha laddade politiska teman; i år om hur politiska, religiösa och kulturella motsättningar påverkar vårt sekulära samhälle och oss som individer. Alla människor är delar av olika sammanhang, vilket är utgångspunkten för närmare 50 deltagande konstnärer på biennalen, som fått titeln ”WheredoIendandyoubegin” efter ett verk av Shilpa Gupta.

”HI-gruppen – hantverk i plaståldern”

ArkDes, Stockholm, 13/9–19/11

HI-gruppen fick stor uppmärksamhet på 1960-talet. Mitt i plaståldern och påbjuden serietillverkning satsade de på unika hantverksmöbler – inspirerade av danskarna. Det forna hantverkskollektivet är numera smått legendariskt bland möbelkännare men okänt för allmänhet. ArkDes berättar nu den bortglömda historien om HI-gruppen, med medlemmar som Åke Axelsson och John Kandell.

”Form och färg – André Lhote och svensk kubism”

Waldemarsudde, Stockholm, 16/9–21/1 2018

Under 1900-talets första decennier studerade åtskilliga svenska konstnärer i Paris, varav många för den moderate kubisten André Lhote (1885–1962). Waldemarsudde utforskar nu de omfattande men rätt okända förhållandena mellan fransmannen Lhote och hans efterhand väletablerade elever som Georg Pauli, prins Eugen, Siri Derkert och Olle Bærtling.

”Bilden av krig”

Bonniers konsthall, Stockholm, 20/9–14/1

Säsongens stora internationella grupputställning på Bonniers Konsthall kretsar kring bilden av krig och våld, med verk av mer än trettio konstnärer. Profiler som Alfredo Jaar, Gerhard Nordström, Eva Löfdahl, Martha Rosler och Allan Sekula närmar sig på olika sätt pågående eller historiska konflikter. Vad syns och vad döljs i rapporteringen, hur sprids krigets bilder och hur påverkas människor av dessa skildringar?

”You are invited”

Liliths performancestudio, Malmö, 22/9–16/12

2007 startade Elin Lundgren och Petter Pettersson världens första performancestudio för bildkonstnärer. Performancen har sedan dess gått från att vara en marginell till en central konstform, och till höstens 10-årsjubileum bjuder Malmöstudion in till ”tio högst annorlunda performancemiddagar av 5 älskade konstnärer ur Liliths historia”. Middagskonceptet får konstnärerna tolka precis som de vill.

Måns Wrange

Tensta konsthall, 11/10–21/1 2018

I nästan 20 år har Måns Wrange varit upptagen av undervisning, först som professor på Konstfack och fram till 2014 som rektor på Kungliga Konsthögskolan. I höst återkommer han som konstnär med en stor utställning på Tensta konsthall, som cirklar kring ”utopisk byråkrati, magisk realism och immaterialitet”. Ett nytt ljudverk och väggteckningar ska guida besökarna genom retrospektiven.

Charlotte Johannesson, Ester Fleckner, Ruth Wolf-Rehfeldt

Malmö konsthall, 30/9–14/1

Malmö Konsthalls nya chef Mats Stjernstedt är tillika ansvarig för den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Där lyfter han bland annat fram Charlotte Johannesson, textilkonstnär som blev datakonstpionjär. Johannesson är även med på Malmö konstmuseums ”Textila Undertexter” och snart aktuell i konsthallen höstutställning om experimentella grafiska och teknologiska tryckprocesser.

”Manipulera världen. Aktivera Öyvind Fahlström”

Moderna museet, Stockholm, 21/10–21/1

Höstens stora grupputställning utgår från fyra 60-talsverk av Öyvind Fahlström, med politiska och konstnärliga idéer om manipulation, spel och teatralitet. 25 nutida syskonsjälar svarar med verk som griper in i vår tids verklighet. Internationella stjärnor som Hito Steyerl och Walid Raad deltar jämsides med svenskar som Kajsa Dahlberg, Goldin+Senneby, Sirous Namazi och Katarina Pirak Sikku.

Bigert & Bergström

Artipelag, Gustavsberg, 27/10 17–25/2 2018

Mats Bigert och Lars Bergström har under trettio år skapat en mängd olika konstprojekt, storskaliga installationer, offentliga verk och filmer. Konstnärsduon har konsekvent grävt i samtidens brännande vetenskapliga och sociala frågor, ofta med fokus på miljön och klimatförändringar. Artipelag visar 12 verk av Bigert & Bergström, som alla handlar om de högaktuella klimatfrågorna.

”Dada”

Bildmuseet, Umeå, 17/11–20/5 2018

Bildmuseet producerar själva samlingsutställningen ”Dada”, med verk från en av 1900-talets mest inflytelserika konstströmningar. Dadarörelsen kan ses som en kulturell revolt mot 1:a världskriget, mot nationalism, värdekonservatism och estetiska konventioner. Här ingår dokument, fotografi, måleri, collage, objekt, ljudinspelningar och film av konstnärer, författare och poeter i gränsöverskridande nätverk.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.