Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Konstrecension: Elementära former med demoniska skuggor

 

I sin utställning "Den första skulpturen" på Galerie Nordenhake arbetar Johan Thurfjell med de allra mest elementära formerna och ­materialen – skulpturerna av stenar, träd och kvistar är skapade av gips, lera och papier-maché.

De vita och grå skulpturerna är dessutom glest placerade i galleri­rummen och ­belysta med spotlights som gör dem isolerade, solitära, som enstaka ­rösen och riktmärken på vandrarens väg över tundran.

Det är en scenografisk, teatral installation som skapar en seren, meditativ stämning.

Men skenet bedrar. En trädstam med grova fötter har ett uggleliknande ansikte, och kastar en demonisk skugga bakom sig. Ett spretigt träd antar formen av ett kors, medan ett par kvistar på golvet blir en pil – pekar den i farans riktning eller mot nödutgången?

Referenserna till David Lynch är outtalade, men påtagligt närvarande. Detta är ett landskap där man kunde möta The Log Lady eller det talande trädet från senaste säsongen av "Twin Peaks".

Sparsmakat, men starkt.

Utställning på Galerie Nordenhake

Johan Thurfjells utställning "Den första skulpturen" visas på

Galerie Nordenhake i Stockholm till och med 17/2.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.