Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

En konstvår med kyssar och klassiker

Louise Bourgeois, ”Together”, 2005.
Louise Bourgeois, ”Together”, 2005. Foto: Christopher Burke

Nu startar vårsäsongen på landets museer och konsthallar. Höjdpunkten är Louise Bourgeois skulpturer på Moderna museet men det bjuds också på ovanligt mycket design.

1. Louise Bourgeois

Moderna museet, Stockholm 14/2–17/5.

”I Have Been to Hell and Back” är vårens mest efterlängtade utställning, med hela 105 verk av den franskamerikanska skulptören Louise Bourgeois. För många med mig är Bourgeois en av 1900-talets allra största konstnärer.

Besökarna kommer att mötas av hennes monumentala, nio meter höga spindelskulptur ”Maman”, placerad vid entrén som utställningens väktare. Spindlar är skrämmande för de flesta men för Bourgeois var den en symbol för den beskyddande modern – dubbelt kopplad till hennes egen kärleksfulla mor, som likt en spindel lagade och vävde tålmodigt.

Bourgeois föräldrar drev en gobelängverkstad utanför Paris och hon präglades starkt av uppväxten med den snälla men sjukliga modern och charmerande men krävande och svekfull fader. Livet igenom borrade hon i barndomens trauma och läkte sig själv genom konsten, en surrealistiskt präglad bildvärld med ett passionerat känslotryck.

Som ingen annan gestaltade hon stora, existentiella ämnen; barnets födelse, moderskapet och åtrån, liksom allas vår längtan efter kärlek och rädsla för att bli övergivna. Hon hade stor betydelse som förebild inom den feministiska konsten och betonade att hon alltid ”strävat efter att förvandla kvinnan från objekt till ett aktivt subjekt”.

Utställningen spänner över hela Bourgeois konstnärskap och särskilt spännande är att ett trettiotal av verken visas offentligt för första gången. I nio rum speglas hennes tekniska spännvid i skulpturer och verk på papper, grupperat efter återkommande konstnärliga teman som minne, trauma, sexualitet och ångest.

Bourgeois är även känd för att ha slagit i sönder en betydande del av sin produktion och inför en galleriutställning i Stockholm fick jag en mejlintervju med den då legendariska 97-åringen. Så här sent i livet kände hon ett behov av mjukhet och ville göra saker hela igen; limma, lappa och sy ihop textilier.

Louise Bourgeois beskrev även sig själv som det evigt kärlekstörstande barnet:

– Jag känner att jag har sagt samma sak i verk efter verk, decennium efter decennium. Jag vill älska och jag vill bli älskad.

2. Stockholm Design Week 2015

Stockholmsområdet 2–8/2.

Om två veckor är det dags för Stockholm design week och den årliga möbelmässan i Älvsjö. På fredagen den 6/2 passar konsthallen Artipelag på att öppna sin stora designmönstring ”Earth matters”, samtida formgivning med hållbarhetsperspektiv, samtidigt som Nationalmuseum inviger sin nya designlokal på plan 4 i Kulturhuset.

Där ska Nationalmuseum i minst 3 år, under museets renovering, regelbundet visa designutställningar. Kulturhuset blir därmed en plattform för designsatsningar och öppnar själva ”Asylum” den 20/2, där nutidens gränsöverskridande modeskapare möter likasinnade konstnärer och designer från förr.

Nationalmuseum Design på Kulturhuset inleder med ”Subjektiviteter - utvald design”. Utställningen innehåller ett åttiotal föremål som handplockats i tre steg, i samarbete med podcasten Summit. Representanter för Summit har inledningsvis valt 24 formgivare i olika åldrar, som i sin tur plockat favoritföremål ur Nationalmuseums samling. Slutligen har museets intendenter valt verk ur de nutida formgivarnas produktion.

3. Charlotte Gyllenhammar

Göteborgs konstmuseum 24/1–3/5.

Charlotte Gyllenhammar räknas till landets tongivande skulptörer och videokonstnärer. Utställningen med ett tjugotal verk spänner från 1997 till i dag, med premiärvisning av hennes senast filmverk ”Natt” i anslutning till filmfestivalen.

4. Frederick Kiesler

Tensta konsthall 11/2–2/5.

Den österrikiske multikonstnären Frederick Kiesler (1890–1965) ingick i den radikala konströrelsen De Stijl. Tensta konsthall visar modeller och dokumentation av byggnader, interiörer och skyltningar av denne visionäre nytänkare.

5. Markus Schinwald

Magasin III, Stockholm 14/2–13/12.

Österrikaren Markus Schinwald undersöker människans kropp som en kulturell konstruktion. På Magasin III visar han allt ifrån skulpturer av svängda bordsben och förvrängda porträtt, till mannekängdockor och en stor filminstallation.

6. ”Färgstormar. Emil Nolde”

Waldemarsudde, Stockholm 7/3–30/8.

Waldemarsudde presenterar den berömde tyske expressionisten Emil Nolde (1867-1956) med ett stort antal målningar, akvareller och grafiska blad. Här ingår hans färgsprakande solnedgångar, böljande blomsterhav, skildringar av Berlins nattliv, samt ett urval ”omålade bilder”.

7. Andres Serrano

Fotografiska, Stockholm, 13/3–17/5.

Här visas elva serier av den hyllade och omdebatterade amerikanske fotografen Andres Serrano­. Han inledde karriären med klassicerande foton av kroppar och religiösa symboler, ibland i kroppsvätskor som urin, blod och sädesvätska.

8. Supermarket och Market

Svarta huset Telefonplan, Lilje­valchs, 16–19/4.

Tvillingmässorna Supermarket och Market har nu flyttat både geografiskt och i tid. Veckan efter påsk gästas Stockholm av en mängd konstnärer från Norden och hela världen. Konsten ackompanjeras av en rad andra konstevenemang.

9. Ylva Ogland

Bonniers konsthall, Stockholm 22/4–27/7.

En grundsten i Ylva Oglands konstnärskap är hennes starka teaterintresse. På Bonniers konsthall skapar hon ett performanceverk där publiken får möta målningar, objekt och konstnären i hennes vardagliga sysslor och umgänge.

10. Nell Walden och Der Sturm

Mjellby konstmuseum, Halmstad 14/5–4/10.

Der Sturm var ett Berlinbaserat galleri och en tidskrift i 1900-talets början, som lanserade den tyska expressionismen. Grundaren var Herwarth Walden, gift med svenskan Nell Roslund. Här presenteras ny forskning om hennes centrala roll och ett åttiotal av hennes egna, abstrakta verk.

 

Bilder i texten: Thomas Straub Artipelag, modell av Frederick Kiesler, Emil Nolde ”Festen”, Maja Ruznic ”The undoing of knots”, Nell Walden ”Passion” 1918.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.