Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Facebook censurerade Zorn – nu ska Fotografiska täcka nakenhet

Här är bilden och målningen från Anders Zorn som Fotografiska laddade upp på Facebook. Dagen efter hade bilderna censurerats.
Här är bilden och målningen från Anders Zorn som Fotografiska laddade upp på Facebook. Dagen efter hade bilderna censurerats. Foto: Foto: Anders Zorn/Fotografiska

Facebook censurerade bilden av den nakna kvinnan, tagen av konstnären Anders Zorn.

Fotografiskas konto stängdes ned – och inlägget togs bort. Framöver ska museet censurera sina egna bilder.

Fotografiska i Stockholm öppnar på fredagen utställningen ”Zorn och kameran”. Anders Zorn – en av de mest berömda konstnärerna i den svenska historien – hade en delvis okänd sida: stundvis användes fotografier som förlagor till målningarna.

Läs mer: Kameran var Anders Zorns vapen

I fotografierna, som togs i slutet av 1800-talet och inledningen av 1900-talet, porträtteras bland annat nakna kvinnor stående på bergsknallar längs havet eller i vattenbryn.

Fotografiska har inför utställningen använt Facebook som marknadsföringskanal. Håkan Gustafsson, projektledare, publicerade tidigare i veckan två bilder på museets Facebook-profil: ett fotografi och en målning av en naken kvinna.

– En dag senare, när jag skulle logga in på kontot, möttes jag av meddelandet att kontot var avstängt, berättar Håkan Gustafsson.

Både Håkan Gustafssons personliga konto och Fotografiskas konto – som har en kvarts miljon följare – hade stängts ned. Facebook ställde krav för att öppna spärren: Håkan Gustafsson skulle gå igenom samtliga privata bilder och intyga att innehållet inte innehöll stötande detaljer.

– När jag lyckades komma in på kontot möttes jag av meddelandet att vi brutit mot Facebook sedlighetskodex, säger Håkan Gustafsson.

Läs mer: Gardells uppdatering på Facebook togs bort

Facebooks censur av nakenhet har varit föremål för diskussion. I våras – i samband med att bilder på ammande kvinnor ansågs vara opassande – uppdaterade Facebook sina riktlinjer, och klargjorde vad som ansågs acceptabelt.

”Vi tar bort fotografier av människor som visar genitalier eller fokuserar på fullt exponerade skinkor”, skrev Facebook. Men samtidigt skulle fotografier av ammande föräldrar, samt målningar, skulpturer och annan konst som visade nakenhet accepteras.

– Vi har brutit mot deras regler – Facebook har rätt i sak. Men vi reagerar på att det inte finns något resonemang bakom; konstens roll är att väcka reaktion och bilderna från Anders Zorn är en konstskatt, men det har ingen som helst betydelse, säger Håkan Gustafsson.

– Det finns ingen på Facebook att kontakta. Det blir läskigt när robotar söker igenom bilder, fattar beslut om censur och användare kastas ut.

Fotografiska har inga planer på att ta strid mot Facebook-censuren. Håkan Gustafsson tror att det är ”omöjligt” att lyckas med en sådan process. Framöver ska Fotografiska censurera sig själva, säger Gustafsson. Potentiellt oacceptabla detaljer – exempelvis bröstvårtor – ska täckas med svarta rutor när bilderna publiceras på Facebook.

– Vi har lagt upp många saker som är kontroversiella. Det finns exempelvis ett betydligt starkare symbolvärde i fotografiet av Andres Serrano, där han dränker ett krucifix i en skål med sitt eget urin – men det var inga konstigheter för Facebook. Det blir absurt när man då censurerar en badande dalkulla från 1800-talet, säger Håkan Gustafsson.

Läs mer: Facebook i blåsväder för censur

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.