Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Fem starka galleriutställningar i Stockholm

Evan Roths installation på Galerie Erik Nordenhake visas till och med den 6 maj.
Evan Roths installation på Galerie Erik Nordenhake visas till och med den 6 maj. Foto: Erik Nordenhake

Under Stockholm artweeks final i helgen hade flertalet gallerier vernissage. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin tipsar om fem starka, nyöppnade utställningar.

”Kansersjuk skulptur” av Torsten Andersson.
”Kansersjuk skulptur” av Torsten Andersson. Foto: Birgitta Rubin

 

Torsten Andersson, ”Ny tyngdkraft, ny epok”. Galerie Nordenhake, Stockholm, visas till och med 19/5

Torsten Andersson är otvivelaktigt en av Sveriges mest intressanta moderna målare. Nu har Galerie Nordenhake inlett ett samarbete med familjen, som handhar kvarlåtenskapen och även är engagerad i Torsten Anderssons stiftelse, som varje år den 6 juni arrangerar en endagsutställning i konstnärens ateljé i skånska Benarp. Nordenhake visar nu 12 målningar från olika decennier, som väl demonstrerar Anderssons egensinniga språk; på en gång realistiskt och abstrakt. På dukarna förenas måleri, skulptur och text – min favorit är målningen ”Kansersjuk skulptur” , med den häftiga färgkombinationen lila och gult.

***

Elisabeth Frieberg, ”Vancouver Island, Whale, Wave”.
Elisabeth Frieberg, ”Vancouver Island, Whale, Wave”.

Elisabeth Frieberg, ”Island higway”. Andréhn-Schiptjenko, Stockholm, visas till och med 19/5

De senaste åren har Elisabeth Friebergs karriär tagit fart på allvar. Magasin III har köpt en svit målningar och hon ställer denna vår ut både i Palma på Mallorca och i Stockholm på galleri Andréhn-Schiptjenko (där Moderna museet förvärvat den största målningen). Utställningstiteln refererar till vägen längs Vancover Islands kustlinje, dit Frieberg vallfärdat i minimalisten Agnes Martins spår. Fysiska och andliga upplevelser av landskapet har Frieberg transformerat till ett mjukt rytmiskt och icke-föreställande måleri, med färger inspirerade av naturen.

***

Sol och stål, 2018, akvarell på papper, ram i lackat trä.
Sol och stål, 2018, akvarell på papper, ram i lackat trä. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Fredrik Söderberg, ”Sol och stål – krigarens väg”. Cecilia Hillström gallery, Stockholm, visas till och med 19/5

Under två decennier har Fredrik Söderberg arbetat med ockulta och esoteriska ämnen i sitt måleri – men det är ett avslutat kapitel meddelade han för en tid sedan på sin hemsida. Anledningen är att Söderberg konverterat till katolicism, vilket framgår på hans nya utställning på Cecilia Hillström gallery. Där kombinerar han helt abstrakta, andliga oljemålningar med fint detaljerade akvareller, baserade på japanska träsnitt. Titelmålningen ”Sol och stål” är särskilt intressant, med ett blodstänkt myller av stridande figurer; skelett, samurajer, tiggare, geishor, musiker, mystiska djur och andeväsen.

***

Från Ditte Ejlerskovs utställning på Annaellegallery.
Från Ditte Ejlerskovs utställning på Annaellegallery. Foto: Annaellegallery

Ditte Eljerskov, ”You made me”. Annaellegallery, Stockholm, visas till och med 13/5

Den danska konstnären Ditte Ejlerskov har ställt ut flitigt i Sverige, nu för andra gången på Annaellegallery. Hon har länge utforskat populärkulturen i allmänhet och popstjärnan Rihanna i synnerhet. Denna är nu mer av en fiktiv musa och Barbados ett drömlandskap, som Ejlerskov bokstavligen strimlat. Dukremsorna har flätats och ”vävts” samman i intrikata mönster, likt jalusier och galler över ett förlorat paradis.

***

Evan Roths installation på Galerie Erik Nordenhake.
Evan Roths installation på Galerie Erik Nordenhake. Foto: Erik Nordenhake

Evan Roth ”Common interest and reciprocal esteem”. Erik Nordenhake, Stockholm, visas till och med 6/5

Den amerikanske konstnären Evan Roth arbetar med en hackerliknande filosofi och borrar i tekniska landvinningar. Inför denna utställning hos Erik Nordenhake har han besökt platser alltifrån från Sydafrika till Hongkong, där fiberoptiska kablar som bär internet dyker ner eller upp ur djupen. Inom fiberoptiken används ofta infrarött ljus och i gallerirummets fascinerande installation ser vi ett tjugotal små och stora skärmar med infraröda landskapsscenerier, allt filmat och överfört av konstnären.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.