Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Fler besökare när museerna slutar ta betalt

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Moderna muséet i Stockholm som slopade sin entréavgift den 19 januari.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Moderna muséet i Stockholm som slopade sin entréavgift den 19 januari. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Efter många politiska turer kan flera statliga museer i dag öppna dörrarna – utan att ta betalt. Och de museer som smygöppnat ser redan en skillnad i statistiken.

Reformen infördes i går, den 1 februari, men eftersom många av de statliga museerna är stängda på måndagar gäller ändringen i praktiken från i dag, den 2 februari.

På Världskulturmuseet i Göteborg smygstartade man dock med det fria inträdet redan vid årsskiftet. Och förändringen märks helt klart, konstaterar Anders Lundell, tillförordnad kommunikationschef för Världskulturmuseerna.

— Det är en ganska stor skillnad. Under januari hade vi närmare 14.000 besökare – att jämföra med 8.000 besök under januari i fjol.

Den fria entrén är en stark bidragande orsak till uppsvinget, även om han tror att den populära familjeutställningen ”Tillsammans” som öppnade i november också påverkar statistiken.

På Världskulturmuseerna i Stockholm, det vill säga Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet, införs den fria entrén i dag.

— Även i Stockholm har vi planerat för en större publik. Vi har infört andra rutiner. Vår personal behöver inte längre sitta bakom en kassa och ta betalt. I stället kan de möta publiken och svara på frågor, säger Anders Lundell.

Han berättar att de på olika sätt kommer att arbeta för att nå personer som vanligtvis inte besöker museerna, bland annat genom att se över sina hemsidor och kommunikationskanaler och göra dem ännu tydligare.

— Vi hoppas att reformen inte bara innebär att fler kommer till oss, utan också att nya målgrupper gör det.

För att finansiera reformen har regeringen skjutit till 80 miljoner kronor till museerna.

”De skatter som finns i museerna är våra gemensamma. Därför är det naturligt att vi ser till att alla får chansen att ta del av det vi äger tillsammans”, har kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tidigare sagt i ett uttalande.

Fakta. Här är det gratis entré

Armémuseum

Etnografiska museet

Flygvapenmuseum i Linköping

Hallwylska museet

Historiska museet

Kungliga myntkabinettet

Livrustkammaren

Marinmuseum i Karlskrona

Medelhavsmuseet

Moderna museet i Stockholm och Malmö

Nationalmuseum

Naturhistoriska riksmuseet

Sjöhistoriska museet

Skoklosters slott

Statens centrum för arkitektur och design

Världskulturmuseet i Göteborg

Östasiatiska museet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.