Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/forsvunnet-konstverk-av-cimabue-aterfunnet-i-frankrike/

Konst

Försvunnet konstverk av Cimabue återfunnet i Frankrike

Konstexperten Stephane Pinta håller upp tavlan av den italienska mästaren Cimabue. Foto: Michel Euler/AP

I en äldre kvinnas hem har ett länge försvunnet verk av den italienska konstnären Cimabue återfunnits, rapporterar BBC. Tavlan har värderats och tros gå för 6 miljoner pund, cirka 72 miljoner svenska kronor, på en auktion nästa månad.

”Jesus hånas”, som tavlan heter, är målad under slutet av 1200-talet och hittades i juni i den franska staden Compiègne.

Verket återfanns enligt auktionsförrättaren Philomène Wolf under en husresning, skriver The Art Newspaper.

– Familjen tyckte att verket var speciellt, men de trodde att det var en religiös ikon. Jag är så lycklig. Jag är i början av min karriär och du kan vänta en hel livstid på att göra en sådan här upptäckt, säger Philomène Wolf till tidningen.

Genomgående undersökningar har gjorts av tavlan och experten Eric Turqin är övertygad om att det är Cimabue som målat den.

– Tavlan är målad av samma hand, säger han till den franska tidningen Le Figaro.

Tavlan tros vara en del av en polyptyk, ett konstverk bestående av flera pannåer, som skildrar Jesus lidande och död.

Den italienska konstnären Cimabue hette egentligen Cenni di Pepo, föddes omkring år 1240 och dog år 1302. Han tillhörde den florentinska skolan och var starkt påverkad av bysantinsk konst. Bland hans mest kända verk finns en madonnamålning från San Trinitàkyrkan i Florens.