Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Fotografen Ren Hang död

Foto: Fotografiska

Den kinesiske fotografen Ren Hang är död. Den bara 29-årige konstnären var redan ett världsnamn inom fotografin och var själv på plats på Fotografiska för bara en vecka sedan när han öppnade sin första stora egna utställning i Sverige.

Ren Hang begick självmord i sitt hem i Peking enligt hans galleri Blindspot i Hongkong. Han var i sin konst öppen med att han hade perioder av djupa depressioner.

Ren Hang var självlärd som fotograf och skrev även poesi. Han skildrade en ung, modern generation kineser, långt bortom Maos Kina. En stor del av hans verk var nakenbilder av både män och kvinnor, gärna tagna utomhus i naturen eller mitt inne i storstaden. Ofta poserade hans modeller tillsammans med djur. De nakna bilderna gjorde honom kontroversiell. I en intervju för DN berättade han att han med tiden blivit bra på att fly undan poliser.

Trots att han flera gånger blivit gripen hävdade han att han inte var en politisk konstnär.

– Många pressar mig och vill få mig att säga att mina foton är politiska. Eftersom Kina inte är öppet och fritt och mina bilder ser ut som de gör så tänker folk att jag måste vilja säga något politiskt. Men jag vill inte stå upp för något, jag vill ligga ner, sade han i DN:s intervju.

Läs mer: Ren Hang skildrar en generation efter Mao

Utställningen ”Human love” öppnade på Fotografiska i Stockholm den 17 februari. Då var konstnären på plats. Margita Ingwall, kommunikationschef, säger att Fotografiska har sorg nu.

– Att Ren Hang är död är en ofattbar förlust av en ovanligt levande människa. Vi som fick förmånen att träffa honom i samband med öppningen av utställningen mötte en varm nyfiken ung man som besatt en förmåga att få andra att känna sig sedda. Med modig lekfullhet och största djup flyttade han ständigt gränserna framåt, vidare… detta i såväl sin konsts uttryck som i sitt varande.

På Fotografiska har man nu en piedestal med ett porträtt samt en liten text och vit ros.

– I övrigt får allt vara som innan det här tragiska skedde. Att Ren Hang hade återkommande depressioner var han öppen med, på hans hemsida finns en särskild flik ”My depression” och svärtan kom särskilt fram i hans dikter. Våra tankar går till hans många nära och kära i denna svåra stund.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.