Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Fotografiska anmäler fri entré till museer

Fotografiskas grundare Per och Jan Broman.
Fotografiskas grundare Per och Jan Broman. Foto: Benkt Eurenius

Regeringens beslut om att återinföra fritt inträde på vissa statliga museer konkurrerar ut de privata aktörerna. Det skriver Fotografiska i ett brev till Konkurrensverket.

Fotografiska hade aldrig öppnat om den nuvarande museireformen med fri entré hade gällt 2010 när konsthallen invigdes. Det säger grundaren Jan Broman, som tillsammans med en rad andra privata museer sågar den nya museireformen i en ny skrivelse till Konkurrensverket. I brevet varnar man för att reformen på sikt kan leda till ”kulturell utarmning” när besökarna väljer bort de avgiftsbelagda museerna för de fria alternativen.

— Det är en otroligt svår konkurrenssituation för oss nu. Besöksintäkterna är en väldigt viktig del av verksamheten. Tappar du dina gäster får du svårt att överleva. Vi hade aldrig vågat starta vår verksamhet om Nationalmuseum och Moderna samtidigt hade haft fri entré, säger Broman som ännu inte kan svara på om Fotografiska har tappat besökare sedan reformen infördes den 1 februari i år.

— Men jag vet att besökssiffrorna på andra privata ställen, som Spritmuseet, har sjunkit med närmare hälften.

Enligt Bromans prognos kommer inga större privata museer att våga öppna så länge det fria inträdet finns. Att nya privata aktörer som Bonniers konsthall, Sven-Harrys konstmuseum och Artipelag har dykt upp och vågat satsa beror på att de statliga museerna haft entré de senaste åren, menar han.

— Genom reformen åsidosätter man den nödvändiga konkurrensen på en marknad. Dessutom är det godtyckligt gjort eftersom man inte befriar alla. Vasamuseet ingår ju också i vårt gemensamma kulturarv. Det är så inkonsekvent, säger Broman som nu hoppas på en återkoppling från Konkurrensverket.

– Vi hoppas så klart att man kommer fram till att det är ett regelbrott, eftersom det enligt vår mening strider mot reglerna i den befintliga konkurrenslagen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.