Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Gåtan om Mona Lisas leende är snart löst

Bild från utgrävningen.
Bild från utgrävningen. Foto: Fabrizio Giovannozzi / AP
Äntligen kan mysteriet bakom Leo­nardo da Vincis leende Mona Lisa vara löst. Arkeologer i Italien tror sig nämligen ha funnit skallen som ska ha tillhört modellen.

Efter två veckors grävande under det övergivna S:ta Ursulas kloster i Florens säger sig arkeologteamet ha hittat den grav som var Lisa Gherardini Del Giocondos sista viloplats. Där har man nu funnit en dödskalle i kvinnostorlek.

De flesta forskare är överens om att Gherardini Del Giocondo är kvinnan som satt modell för det i dag världsberömda och mytomspunna porträttet. Hon var gift med den rike sidenhandlaren Francesco del Giocondo.

I Italien är Mona Lisa känd som La Gioconda. Nu ska man ta dna från den funna dödskallen och jämföra med modellens två barns som är begravda just bredvid. Om man kan bekräfta att dödskallen tillhört modellen ska man försöka återuppbygga ansiktet och på det viset kanske hitta lösningen på det gåtfulla leendet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.