Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 17:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/har-ar-konstveckans-fem-storsta-upplevelser/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Här är konstveckans fem största upplevelser

Det är Stockholm art week och en rad aktörer gör sitt bästa för att förmedla konstupplevelser. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin har valt fem favoritverk på konstmässorna Market och Supermarket, på Biologiska museet och nya konsthotellet At Six. Programmet till och med söndag finns på stockholmartweek.com

Foto: Birgitta Rubin"Mar whispering", Jame Plensa, At Six, Brunkebergstorg 4.

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen öppnar nu två nya hotell med konstprofil vägg i vägg vid Brunkebergstorg i Stockholm. Det är At six och Hobo, officiell mötesplats för Stockholm art week. Till At six har konstproffset Sune Nordgren valt verk och placering - häftigast av allt är Jaume Plensas 2 600 kilo tunga skulptur "Mar whispering" i gråskimrande marmor. Ansiktet med hemlighetsfullt slutna ögon står i hotellfoajén, omsluten av en trappa i aningen vitare cararramarmor.

Foto: Galleri Magnus Karlsson

"Panorama III", Idun Baltzersen, konstmässan Market, Färgfabriken Liljeholmen.

Idun Baltzersen är från Trondheim och efter studier på Konstfack numera bosatt i Stockholm. Hennes makalösa textila kollage, tre meter högt och nästan sex meter långt, utmärker sig på Market. Basen är träsnitt tryckta på textil, som hon fogat samman till en monumental "gobeläng". Det är en myllrande fresk av bortvända unga kvinnor, "hjältinnor och martyrer" enligt konstnären.

Foto: Birgitta Rubin

"The sausage can't wait", Plattform Ankaret, Supermarket, Svarta huset Telefonplan

I det vitala vimlet på Supermarket tillhör Plattform Ankarets korvkonst de skojigaste inslagen. Men bakgrunden till "korvarbetarnas" aktivistiska kamp med korvstoppning, korvkiosk och korvbalett är på djupaste allvar. Den kommunala ekonomin på Gotland är så ansträngd att deras ateljéhus hotas av en ombyggnad till hotell - en kortsiktigt mer lukrativ besöksnäring.

Foto: Birgitta Rubin

Porslinsbyster av Ursula Burke, Ormstone House, Supermarket, Svarta huset Telefonplan

Ormstone house är ett kulturcenter i den anrika stenstaden Limerick. Men konstnären Ursula Burke från Belfast arbetar med byster i parianporslin. På Supermarket presenterar hon en starkt berörande parad av okonventionella byster - motsatsen till idealiserade antika förlagor (DN kultur 23/3). Ansiktena är sargade med djupa ärr, skadade ögon och bortsprängda näsor; en effektiv spegling av öns blodiga konflikter.

Foto: Stockholms Auktionsverk

"Industrisemestern", Andreas Mangione, "Biotop", Biologiska museet, Hazeliusporten Djurgården.

Nedläggningshotade Biologiska museet (se DN kultur 16/3) är unikt i världen och ett favoritmuseum för många konstnärer. Veckan ut är samtidskonsten högst närvarande på plats i Biologiska museet med grupputställningen "Biotop". Missa inte denna chans att uppleva en magisk miljö, som genast borde k-märkas. Konsten är insprängd runt om och inne i museets dioramor, med panoramamålningar av Bruno Liljefors. Här pratar Andreas Mangiones installation "Industrisemestern" livligt med flocken av sjöfåglar.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.