Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/har-ar-varldens-storsta-dalahast-malad-pa-byggnad-i-new-york/

Konst

Här är ”världens största dalahäst” – målad på byggnad i New York

00:53. Här målar konstnären Shai Dahan ”världens största dalahäst” på en byggnad i New York – tillägnas alla svenskar i staden.

”Världens största dalahäst-målning” finns nu på en byggnad i New York. Enligt konstnären Shai Dahan är bilden en hyllning till de vackra hästarna – och tillägnas alla svenskar i staden. 

– Jag har alltid älskat dalahästen, den har en sådan rik historia, säger han.

Shai Dahan har precis färdigställt målningen på Broome Street på Lower East Side i New York.

– Jag har målat dalahästar i tio år nu. Jag såg det här som en chans att bocka av två saker på min ”att göra”-lista, att måla världens största dalahäst och att måla en stor vägg i New York, säger han. 

Konstnären är född i Israel, men växte upp i Los Angeles. Han har också hunnit bo i New York innan han flyttade till Borås tillsammans med sin svenska fru. 

– Jag älskar att måla dalahästar. Jag ser det inte som att jag försöker tävla med världens största dalahäst i Avesta, utan försöker bara hedra de vackra hästarna. 

Dalahästen i Avesta är 13 meter hög och har en stomme av stål med ett skal av stålfiberarmerad sprutbetong, medan målningen i New York är 18 meter hög. Enligt Shai Dahan är det den största dalahäst-målningen i världen.

Shai Dahan fascineras av dalahästarna och tror att det beror på att de har en sådan rik historia samt att de är både feminina och maskulina.

– Det är en stor och stark häst med ett vackert kurbitsmönster. 

Målningen ska vara kvar på byggnaden i minst två år. Anledningen till att den hamnade där var att byggnadsägaren hörde av sig efter att ha sett Shai Dahans verk och ville att han skulle måla något åt honom. Shai Dahan ser det också som en möjlighet att skapa något för svenskar i New York.

– Det finns ett stort community av svenskar här. 

Läs mer:

Fråga Eva-Karin: Varför sitter det en dalahäst på klockan? 

Kända svenska monument faller sönder