Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konst

Hemlösheten på museum i Göteborg

Stadsmuseet i Göteborg vill diskutera hemlöshet med stadens invånare. Den 31 oktober öppnar utställningen "Hem och hemlöshet", som utmanar bilden av det goa och glada Göteborg.

Hemlöshet är en fråga som väcker känslor. När Göteborgs stad ville bygga alternativboenden för hemlösa i utkanten av stan kom det in 6.000 protester från de boende. Sex tusen argument mot. Skälen varierar och förundrar: en medmänniska oroar sig för att de hemlösa skulle kunna få en golfboll i huvudet. På Göteborgs stadsmuseum bildar de 6.000 pappersarken med protester en installation som kommenterar vår samtid.

- Det finns en spänning och en motsättning i vår relation till hem och hemlöshet i dag. Antalet hemlösa ökar samtidigt som vårt intresse för hemmet och inredning är större än någonsin, säger producenten Rebecka Bergström.

Vad är ett hem? Vad innebär det att vara utan någonstans att bo? Vem bestämmer över det offentliga rummet? Stadsmuseets mål med utställningen är att väcka frågor och föra ett samtal med politiker, hemlösa, konstnärer och andra medborgare.

- Många av de här protesterna visar en rädsla mot en schablonbild av människor som lever utan hem. Man tänker direkt på en orakad kille med öl i handen och ser inte Eva-Lena som är kemist och blivit hemlös. Vi vill berätta om personerna innan de blev hemlösa och visa att hemlöshet inte är en egenskap utan ett tillstånd, säger Rebecka Bergström.

Göteborg är den stad i Sverige som har störst antal hemlösa i förhållande till sin storlek. Det räcker med att gå av tåget på Centralstationen så möts man av tiggare på rad som sitter utanför Nordstan med en skål i handen. Det här rimmar illa med bilden av det goa, glada Göteborg och stadens satsning på att bli en "evenemangsstad". Som ett led i den andan har man tagit bort parkbänkar där hemlösa har sovit och ersatt dem med uteserveringar.

- Centrum ska i dag signalera caffe latte och design. Vi ska städa upp staden och göra den trygg, men för vem? Människor städar bort andra människor - och det här vill vi diskutera med göteborgarna, säger Rebecka Bergström.

I dag är hemlösa människor en given del av stadsbilden. Samtidigt, för en helt annan del av den svenska befolkningen, har jakten på det perfekta hemmet blivit vårt största intresse. Det finns nu 135 olika inredningstidningar i handeln och 27 inredningsprogram i veckan i svenska tv-kanaler. När sommartorpet har renoverats är det dags för sjöboden ...

- Vi vill ställa frågor: Varför finns detta intresse? Är det på bekostnad av något eller bara kul? Hur har vår relation till hemmet förändrats och hur påverkar det dem som lever i hemlöshet?

Begreppen hem och identitet undersöks i ett av rummen. Rebecka Bergström visar runt i salarna som fortfarande är mycket av byggarbetsplats. Bostadspolitik och sociala rättigheter förr och nu, hemlöshet ur ett kulturhistoriskt perspektiv, tiggeri och gåvans problematik.

Tidningen Faktum, Göteborgs motsvarighet till Situation Stockholm, har fått ett eget rum där de presenterar fakta om hemlöshet och sin syn på problemet bakom en rad av stängda dörrar. Väggarna är helt kala och ska så förbli. Formgivaren Niklas Hultman har lyft in det offentliga rummet och hemmet genom att lägga hela utställningen i golvet och låta en stor heltäckningsmatta vara i centrum. Foton av asfalt, trottoarkanter och brunnslock bildar ett mönster som tryckts på en gigantisk matta. Det enda som finns i vägghöjd är en film som projiceras där besökaren får möta människor som berättar om sin erfarenhet av hemlöshet.

- Vi ville hitta en form som inte har funnits på museer tidigare. Tomma väggar lämnar plats för egna tankar. Eftersom ämnet är rätt tungt att ta till sig har vi velat maxa och presentera det så snyggt som möjligt, säger Niklas Hultman, som ansvarar för formen tillsammans med arkitekten Johan Olsson.

- Arbetet med den här utställningen har varit en ögonöppnare. Först tänkte jag bara på uteliggare men enligt Socialstyrelsens definition av hemlöshet, som vi har med i utställningen, har jag själv varit hemlös i olika perioder i livet, säger Johan Olsson.

Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, tidningen Faktum, Fotohögskolan och Högskolan för design och konsthantverk. Ämnet, ovanligt för ett stadsmuseum, kommer säkert att provocera en och annan. Producenten Rebecka Bergström säger att museet med "Hem och hemlöshet" vill inta en mer aktiv roll i samhällsdebatten:

- Vi vill vara göteborgarnas museum och få i gång ett samtal om vad som händer med vår stad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.