Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Intressanta utställningar i Stockholm

Formstarka kvinnor står i fokus denna konstvecka med kvinnodagen. John Falkirk har valt fem spännande vernissager i Stockholm.

Foto: Loulou Cherinet

Loulou Cherinet

Moderna museet, öppnar 10/3, kl 18-20 (konstnärssamtal 18.30).

Loulou Cherinet har hyllats för sina videoverk som ofta utforskar begrepp som innanför/utanför, svart/vit, man/kvinna. Hon är från Göteborg men bosatt i Stockholm, där hon också är professor vid Konstfack. Cherinet har rötter i Etiopien och många av hennes filmer utspelar sig i landet. På Moderna museet visas fem av hennes videoverk, bland annat den uppmärksammade "White women" (2002), i vilken åtta mörkhyade män berättar om sina erfarenheter av vita kvinnor. Även ett nytt verk, "Statecraft", kommer att visas.

Foto: Linder

Linder

Andréhn-Schiptjenko, öppnar 9/3, 17-20

Brittiska konstnären och feministen Linder blev känd som en del av Manchesters postpunkvåg under 1970-talet. Hennes collage, som ofta består av pornografiska fotografier tillsammans med bruksföremål eller maträtter, ifrågasätter och undersöker objektifiering och porträttering av kvinnokroppen. På galleri Andréhn-Schiptjenko har hon nu sin första soloutställning i Sverige någonsin.

Foto: Emma Bernhard

Emma Bernhard

Erik Nordenhake, öppnar 11/3.

Svenska Emma Bernhards strikta målningar och skulpturer utgår från linjer och formella aspekter. Hon har även studerat filosofi och hennes verk har ofta en existentiell underton. Genom konstnärliga beslut undersöker hon vad som anses lyckat och misslyckat, och hur hon själv hanterar sina tillkortakommanden.

Foto: Galleri: Leontine Arvidsson 

Leontine Arvidsson

Annaelle gallery, öppnar 11/3, 12-16

Även Leontine Arvidsson arbetar med rörelser och formella aspekter. Hennes signum är större skulpturer gjorda av armerat järn. De påminner visuellt om blyertskladd på papper, men deras utseende förändras beroende på var betraktaren står. På sin andra soloutställning på Annaelle Gallery visas ett antal nya verk.

Foto: The Glassery

Tiny beads of pearly light

The Glassery, öppnar 11/3, 11-17

På galleriet The Glassery visas enbart glaskonst. I "Tiny beads of pearly light" ställer samtidskonstnärerna Lott Alfreds, Ebba Matz och Elisabeth Westerlund ut smycken och konstverk av glas som är gjorda specifikt för utställningen. Ebba Matz är ledamot av Konstakademien sedan 2007 och var senast aktuell med ett offentligt verk vid Musikhögskolan i Stockholm. Elisabeth Westerlund har tidigare ställt ut på Lars Bohman Gallery och Lott Alfreds har visats på gallerier i Berlin och Stockholm.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.